Blåsta på el från vind

Förra veckan importerade Sverige el från grannländerna. Samtidigt sattes reservkraftverket i Karlshamn igång, som i normalfallet endast är i drift vintertid och dessutom eldar med olja. Svenska kraftnät har betalat 300 mkr för att kärnkraftverket Ringhals 1 ska öppnas i förtid fr.o.m. iförrgår.  

Vi kan konstatera att Sverige inte längre är självförsörjande när det gäller elektricitet. Svenska kärnkraftverk har stängts ned för att ersättas med vindkraft som även under blåsiga dagar inte kommer upp i den kapacitet vi behöver.

När vintern är som kallast blåser det oftast ”för lite”, enligt Svenska kraftnät kan enbart en knapp tiondel av all installerad vindkraftskapacitet nyttjas. Svenska kraftnät arbetar för att höja överföringskapaciteten från norra Sverige där den mesta av elen produceras. Det är nu en reell risk med strömavbrott orsakade av effektbrist i södra Sverige.

Självklart behöver vi satsa mer på hållbar energi, både befintliga och framtida lösningar. Men nu är beviset här på det som vi hade kunnat förutspå – det går inte att stänga ner våra kraftverk innan det finns alternativ som producerar el i minst samma omfattning. Kärnavfall har en halveringstid på tusentals års, vilket är illa och allt annat än hållbart. Men just därför kan det inte vara avgörande att stänga våra kärnkraftverk redan igår, eftersom effekten av en nedstängning ändå blir så liten på sikt. Bättre då att ha lite is i magen medan vi utvecklar våra andra kraftkällor. KD försökte tidigare i år stoppa nedläggningen av Ringhals, men regeringen ville annorlunda.

För den kommande vintern räknas Sverige behöva importera nästan 70 % mer el jämfört med föregående vinter och det är ifall det inte blir en ovanligt kall vinter… Redan ifjol tvingades företag i södra Sverige att skjuta upp investeringar, eftersom elnätet inte skulle klara av mer belastning. Därmed gick man miste om nya arbetstillfällen. Detta är både en skandal och en påminnelse om att Sverige nog klarar sig bättre utan MP i regeringen.

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. ivar

  Företräder du Norrland eller den svenska kolonialmakten från den södra delen av landet som har utsugit den norra delen utan att vilja ge något tillbaka. Vi i norr ska ge den södra delen välstånd med el, skog och malm. När får vi igen något. Förr så byggdes fabrikerna där det fanns kraft men nu ska det skickas kraft dit fabriksägaren vill ha det och andra ska betala. Ni som är för att marknaden ska lösa allt skulle ju kunna börja med elförsörjningen för stockholmarna och skåningarna. Låt dom betala vad det kostar att få fram nog med el eller bygga egna verk.

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Självklart företräder jag i första hand Norrland, men ingen landsdel mår bra av att andra landsdelar kämpar. Ifall företag söderöver inte kan nyinvestera pga elbrist så innebär det färre nyskapade jobb för landet som helhet.

 2. Hans Forsberg

  Som politiker förväntar jag mig en betydligt bättre kunskap om faktiskt läge
  1 Hur ser fördelning mellan export och import av el ut under de senaste åren?
  2. Hur ser det ut med leveransen från våra kärnkraftverk. Hur många är i drift och levererar nu ?
  3 Hur bedömmer experter tillgången till el utifrån den fördelning som vi har idag och den framtida utvecklingen av alternativa försörjningskällor?
  4. Hur ser ekonomisk kalkyl ut för framtida investeringar i olika kraftkällor?
  Någon måtta på populismen får det väl ändå vara om man nu sitter på ett av folket givet förtroendeuppdrag

  Hälsningar
  Hans Forsberg

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Som skrivet beräknas Sverige behöva importera stora mängder el i vinter, med en kraftig ökning från ifjol. Investeringar i andra kraftkällor är mer ”lukrativa” där investeringen ofta kan betalas tillbaka. Men då har ju kärnkraften politiska beslut emot sig. Ingen kommer investera i en kraftkälla som motarbetas av sittande regering, vilket givetvis påverkar dess investeringskalkyler. Du känner säkert till ”tankeförbudet”.

  • anders

   läget är att det kommer behövas jäkla massa ström till alla elbilar både här och i resten av europa och då samtidigt stänga av de kraftverk som gett oss ström under så många år och samtidigt inte förstå att det kommer uppstå problem är naivt. Elnätet är mycket mer komplext än bara KWH. både sol eller vindkraft är volatil och kräver att det finns produktion i bakgrunden som snabbt kan ta över och även hålla perioden konstant gäller att ha nog svängmassa .
   så troligast inte så mycket populism utan sund förnuft . Men sanningen är nog troligast att det inte är så många som är intresserad av låga elpriser förutom vi som betalar.

 3. Krister Andersson

  Nettoexporten av el var 2019 högre än någonsin (19 % av produktionen). Sverige var t.o.m. nettoexportör av el till Norge. Den obalans i elsystemet som orsakat att reservkraftverket i Karlhamn dragits igång beror på brister i överföringskapacitet som framförallt föranletts av ”den fria marknaden”. Det är helt enkelt inte ekonomiskt för kraftbolagen att upprätthålla en överföringskapacitet som kanske används några få veckor vart tredje år.
  https://www.energiforetagen.se/pressrum/pressmeddelanden/2019/elstatistik-for-2019-storsta-nettoexporten-nagonsin/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.