Morotskaka mättar minimalt

Sverige behöver markant öka sin självförsörjning av livsmedel, vilket vi inte minst fick erfara i början av coronapandemins framfart. 2017 antog riksdagen med bred enighet en ny livsmedelsstrategi för att öka svensk matproduktion, samt stärka jordbrukets lönsamhet och konkurrenskraft. Men arbetet går långsamt framåt och ibland t.o.m bakåt.

Livsmedelsverket har t.ex. höjt taxan för kontroll av livsmedelsföretag med nästan 30 procent (!) och det kostar numera 1 720 kr per timme. Mer byråkrati och ökade kostnader riskerar bli spiken i kistan för många jordbruk och därmed minska landets livsmedelsproduktion ytterligare.

Chefen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Dan Eliasson, kunde under våren inte ens redogöra för att någon inom myndigheten arbetar med frågan om självförsörjningsgrad av livsmedel. Detta i samband med att han frågades ut av min kollega Magnus Oscarsson som är Kristdemokraternas jordbrukspolitiske talesperson i riksdagen. Det krävs att MSB har ett helhetstänk och samverkar med såväl offentliga som privata aktörer, kommuner och myndigheter för att säkerställa att livsmedelsproduktionen ökas.

Idag är Sverige enbart självförsörjande på vetemjöl, socker och morötter. Men en morotskaka mättar inte i längden. Faktum är att vi importerar hälften av all mat vi äter. Kristdemokraterna vill att ett nationellt råd för att genomföra livsmedelsstrategin inrättas. I ett genomföranderåd samlas och stärks samarbetet mellan berörda myndigheter, jordbruks- och trädgårdsnäringens branscher, livsmedelsindustrin, handeln, forskningen, utbildningsväsendet och andra berörda intressen.

Det är dags att ta rejäla kliv framåt i livsmedelsfrågan!

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Anna-Karin Lundberg

    Bra att du bloggar om detta och att Kristdemokraterna fortsätter att vara drivande i frågan både i regionen och i riksdagen! 👍

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo matförsörjningsfrågan är en viktigt fråga och vi måste köra på frågan på alla nivåer. Inte minst på regionnivå i vårt län.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      KD driver arbetet för ett lagom EU, där jordbruksfrågorna – som idag äter upp nästan 40% av EU:s budget – ska prioriteras ned till förmån för de frågor där samarbete behövs: säkerhetsfrågor, miljö, öppen marknad.

      Sverige bör kunna sköta sin jordbrukspolitik bättre på egen hand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.