Stötta de som stöttat

De många små och medelstora företag som i våras investerade i att lägga om sin produktion till skyddsmaterial började ofta leverera helt gratis, i syfte att hjälpa ett samhälle i nöd. Nyhetsflödena fylldes med beundransvärda initiativ. Dessa företag som blev lovade ordrar står kvar med en omställd produktion men inga beställningar.

Plastvisir och skyddsrockar i blixtfart började produceras för att svenska sjukhus skulle kunna ta hand om sina patienter på bästa sätt, i ett läge när alla världens länder la vantarna på vad skyddsmaterial de kunde komma åt. Företag som snabbt ställde om för att tillverka skyddsutrustning till vården, riskerar nu istället att gå under när de inte längre får beställningar. Istället väljer regeringen att fortsatt köpa stora mängder från Kina.

Från Svensk industriförening vädjar man att regioner och regeringen ändrar om sina inköp från utlandet, främst Kina, till inhemska leverantörer. Även i höst lär sannolikt skyddsutrustning behövas i stora mängder, men dessa svenska företag kämpar istället med att behålla sina anställda. Att Kina ströp sin export av vårdmaterial när krisen bröt ut där, visar att vi behöver kunna lita på att svenska företag ställer upp även nästa gång det är kris. Istället för att snabbt kastas ut i kylan i en dessutom så osäker ekonomisk tid.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.