Ingen vill komma fram blöt och kall

I gårdagens VK kunde vi läsa om risken med fullsatta bussar när skolorna öppnar upp i nästa vecka. Diskussioner har förts under en period att gymnasieskolorna ska kunna införa mer flexibla skoltider för att på så vis sprida ut ruschen i kollektivtrafiken. Allt för att vi fortsatt ska kunna hålla avstånd till varandra och vårdtrycket nere.

Länstrafikens VD Harriet Söder säger att man höll ett möte redan innan sommaren med skolcheferna man fick svaret att det redan då ansågs vara för kort tid att ställa om skolornas undervisningstider. Men om tiden skolorna startar på dagarna skulle variera inom ett par timmar skulle det ha stor påverkan för hur trångt det blir på bussarna. I andra städer, bl.a. Linköping har man klarat av att skapa ett sådant schema.

Eftersom resandet med länets kollektivtrafik dessutom har halverats de senaste månaderna skulle det behövs ett ekonomiskt tillskott från styrande partier, för att kunna säkerställa att tidtabeller och personalscheman kan anpassas. I Umeå kommer lokaltrafiken förvisso dra igång med vintertidtabell en månad tidigare än vanligt, vilket är ett bra initiativ. Men mer kan behöva göras och förutsättningarna kan ändras snabbt – som vi vet vid det här laget.

Ett tag till verkar vädret vara fint, så vi får hoppas att så många som möjligt kan och vill cykla eller promenera till skolan. Innan man hinner ana är höstens rusk här igen och då föredrar nog de flesta att anlända torra till dagens första lektion.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.