Regionstyrelsen: Ekonomin och Covid -19

Igår hade vi regionstyrelsen. Året ut kör vi fortsatt digitala möten. Så presidiet är i salen och resterande på länk. Funkar rätt bra. Man håller på vara van. Det finns fördelar då man blir mer effektiv. Men digitala möten har också nackdelar när man inte ser varandra och är det nya konstellationer som sammanträder är det verkligen knepigt. Men när man känner varandra går det riktigt bra.

Gårdagens dagordning innehöll 30 punkter. I regionen gör vi så att vi har genomgångar och informationer först sedan har vi gruppmöten och sedan ett kort beslutsmöte. Beslutsmötet kan ibland vara ganska kort och kan låta som en kulspruta när ordförande klubbar ärenden i rask takt. Men självklart blir det anhalt om man begär ordet och vill diskutera någon fråga. Vi har i regel gruppledarmöte innan så vi har delgett varandra yrkandet etc. så alla kan ta del av dem.

Två ärenden är självklart på styrelsen bord varje möte. Talar om ekonomin och läget i pandemin.

När det gäller pandemin så är de glädjande att vi inte har en enda Covidpatient på våra tre sjukhus. Glädjande är också det stora projektet med tester som i gör på Universitetet. Ett unikt tilltag i Sverige och något man senare kommer att forska på. Det finns förstås många orsaker till att det går så bra för oss i Västerbotten förutom att vi Västerbottningar verkar vara duktiga på att hålla avstånd och tvätta händerna så ser man en av de stora orsakerna att vi haft ett mycket gott samarbete med Vårdhygien, Primärvården och kommunerna i förebyggande syfte.

Men när det gäller ekonomin går det sämre för Västerbotten. Fortsatt stora underskott och prognosen visar på ett underskott på över 700 miljoner förutsatt vi får täckt kostnader av staten gällande Covid annars blir det ännu större. Vi eftersöker nu i första omgången (gick iväg i går) drygt 65 miljoner. Men det som inte är tydligt från statsmakterna är om vi får kostnadsteckning för intäktsbortfallet. Vårt intäktsbortfall fram till juli månad är på dryga 130 miljoner. Så det är inga småslantar att spara on och kommer vi inte få dessa kostnader täckta av staten så kommer det synas direkt på årets resultat.

Dagordningen innehöll många yttranden till revisorernas granskningar, några motioner och ett och annat formaliaärende. Vi har under pandemin valt att skjuta fram interpellationer och motioner men nu beslutat att vi ska fortsätta med motioner och interpellationer, vilket är bra. Vi har ett antal interpellationer liggande och fler inkommer hela tiden. Så bra att börja beta av mängden.

En av frågorna som tilldrog sig min uppmärksamhet och som jag också tidigare insänt ett yrkande handlar om kosten på Lycksele lasarett. Tidigare har maten tillverkats tillsammans med Lycksele kommun, men kommunen har sagt upp avtalet. Så vid årsskiftet upphör nuvarande ordning. Så liggande förslag är dels att vi ska köpa mat från kommunen men också att frakta maten från NUS.

Jag la ett tilläggsyrkande på att vi även ska se över att kunna upphandla maten från det lokala näringslivet. I gruppmötet tyckte allianskamraterna samma så vi la fram ett gemensamt yrkande i saken. Och hör och häpna (jag måste nypa mig i armen) så bifölls det av majoriteten. Ni ser vad jag skriver. Den rödgröna majoriteten har bifallit att undersöka upphandling av maten på Lycksele lasarett. En strimma av hopp har tänts att majoriteten även kan tänka sig privata initiativ, hoppas det fortsätter när vi lyfter fram att BUP behöver fler aktörer för att hjälpa till att beta av vårdkön och andra möjligheter vi ser gällande andra aktörer som kan hjälpa till i vården. Som bekant så är det viktigare med kvalité för oss Kristdemokrater än vem som utför uppgiften. Andra partier borde också släppa på rädslan och ge andra aktörer möjlighet men bevaka att det sker på ett kvalitativt sätt.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.