Pneumokockervaccin bör vara gratis

Av princip är jag kritisk mot vänsterns regelbundna utspel om att allt ska vara gratis. Någonstans ifrån måste olika förslag trots allt finansieras. Men gällande vaccination mot pneumokocker bör äldre erbjudas detta utan kostnad. Pengar bör avsättas omgående.  

Pneumokocker kan leda till allvarliga infektioner, främst lunginflammation. Just i år är det extra viktigt att vi skyddar våra riskgrupper från onödiga sjukdomar. Enligt FHM:s rekommendationer bör de som är 65 år och uppåt erbjudas vaccination. Som min kollega, ordförande i riksdagens socialutskott Acko Ankarberg Johansson (KD) sa i Rapport häromdagen:

– Det är en viktig åtgärd. Samtidigt som vi ger någonting bra till landets äldre och sköra som har haft stora umbäranden under våren, så kan vi också minska belastningen på vården. Flera regioner erbjuder det kostnadsfritt, andra gör det mot en avgift. Jag tycker, och vi kristdemokrater menar, att det här ska vara jämlikt, det ska vara lika för alla i landet.

Jag kan bara hålla med. I Kristdemokraternas skuggbudget har vi lagt 45 miljoner kronor till detta ändamål. Om inte annat borde denna kostnad kunna ligga under de extra kostnader för coronakrisen som regeringen lovat ersätta regionerna för.

Se gärna Acko i Rapport, 15 min och 10 sek in i programmet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.