Rätt till vård i hela landet

Långa köer har präglat svensk sjukvård i decennier, trots att vi i övrigt har ett högt välstånd, en utbyggd välfärd med välutbildad personal och en jämförelsevis frisk befolkning. Men i många jämförbara länder finns inte begreppet ”vårdkö”. Sverige måste därför ta krafttag, och det behövs en nationell vårdförmedling.

En central uppgift för politiken i återhämtningen efter krisen blir att beta av vårdskulden. Då krävs inte bara mer pengar. Vårdköerna beror nämligen inte enbart på en plötsligt uppkommen resursbrist. Svensk sjukvård har tyvärr ett uppenbart organisationsproblem. Bara om man åtgärdar det, kommer de extra resurserna att ge effekt.

Vi vill se en nationell vårdförmedling för att matcha utbud och efterfrågan. Patienter som har nått 90-dagarsgränsen måste få rätt till vård där ledig kapacitet finns. De som väntat i mer än 90 dagar på vård har tredubblats sedan KD och Alliansen lämnade ifrån sig makten 2014. Och situationen var illa långt innan Covid.

Rent praktiskt ska vårdförmedlingen fungera så att staten sänder ut förfrågan om ledig kapacitet och skapar en sammanställning över tillgänglig vård. Den som väntat mer än 90 dagar på̊ operation eller specialistvård ges möjlighet att använda denna kapacitet, oavsett var i landet den finns tillgänglig och oavsett om det är hos privata eller offentliga utförare.

Den vård som ges genom nationella vårdförmedlingen finansieras av hemregionen. Utöver det vill vi tillföra 2 miljarder 2021-2023 för att finansiera systemet samt ge ekonomiska incitament att beta av vårdskulden.

Krafttag behövs för att vända detta!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.