Översyn av LSS

Inför hälso- och sjukvårdsnämnden i förra veckan yrkade Kristdemokraterna i Västerbotten tillägg till vad som ska bli regionens remissvar till Socialdepartementet i frågan om LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Vi yrkade då att:

  • Staten bör ta över hela ansvaret för insatsen personlig assistans, inkluderat kostnadsansvaret. Ev. övergångsregler bör utredas inför ett statligt övertagande.
  • Att omprövning av ärenden inte ska vara generella utan individualiserade. I vissa fall är funktionsnedsättningen inte möjlig att förändra, och då ska man självklart inte utsätta någon för en prövning som inte är relevant.
  • Om man beslutar om lagstöd för att utge habiliteringsersättning enligt LSS bör man överväga att göra detsamma för de som beviljas insatsen enligt socialtjänstlagen. Utgångspunkten ska vara att man får möjlighet till samma ersättning för samma insats, oavsett vilket lagrum insatsen beviljas utifrån.
  • Ersättningen bör indexregleras och skrivas upp med löneutvecklingen. Schablonersättningen bör inte differentieras, då den som ger insatsen som en del av en hushållsgemenskap inte ska ha mindre ersättning.

Inget av våra yrkanden gavs tyvärr något gehör från de rödgröna som styr fram till 2022. Men vi jobbar på i frågan, redo att ta över makten efter nästa val.

Sverige förtjänar bättre!

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Peter

    Hej!
    Jätte bra att du tar upp det här.
    Men har du tänk på att det även vore bra beslutet gällande Tandvårdskortet blev enklare för folk att söka?
    Lagen säger att alla som omfattas av LSS har rätt till nödvändig tandvård och munhälsobedömning men tyvärr så tolkar alla Regioner i landet denna lag helt godtyckligt då vissa regioner hävdar att det måste pågå en LSS insats vilket är helt felaktigt.

    Det finns tyvärr inget riktigt prejudikat i ämnet då HSL lagen inte har gett utrymme för något överklagande när det gäller besluten därför så faller allt för många mellan stolarna pga att olika regioner tolkar detta olika.
    Då många inom LSS är fattiga och verkligen är i behov av denna rättighet för att kunna ha råd att gå till tandläkaren så missar många som inte har en pågående insats detta trots att dom har rätt till det.
    Många inom LSS klarar sig väldigt bra själva men det är svårare för dom att få jobb och ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.