Hela Västerbotten ska fungera!

”Vi måste prata hela länet när vi pratar den regionala utvecklingsstrategin!” är orden jag uttalar på bilden. 

Idag håller vi digitalt regionfullmäktige. Lite annorlunda att göra anföranden från distans, men ack så viktigt.  Den stora frågan som tas upp idag är beslut om en ny regional utvecklingsstrategi (RUS) som ska gälla hela detta decennium. En viktig strategi som står överordnad många av kommunernas dokument.

Dessutom ska ex. ansökningar för bidrag och projektmedel hänvisas till RUS, så ni förstår verkligen dess tyngd. Kristdemokraterna har därför tagit RUS på största allvar och har haft ett flertal digitala möten sista halvåret för att bearbeta de utkast som kommit och sett till att få gehör för vår politik. Vi har skickat in tre yrkanden och fått mycket gehör vid varje tillfälle.

Bland annat lyfter RUS nu civilsamhället som en utvecklingsaktör, vikten av fungerande infrastruktur i alla dess former och i hela länet, fortsatt bredbandsutbyggnad och behovet av tillgänglig vård och omsorg. Den regionala livsmedelsstrategin tas upp i RUS tack vare oss, liksom arbetet för att säkra kompetensförsörjning i hela Västerbotten.

Inför dagens regionfullmäktige la vi fram ett gemensamt tilläggsyrkande från Alliansen, där vi bland annat tryckte på vikten av att RUS tar upp den växande ensamheten och dess påverkan på människors hälsa, äldres livskvalitet precis som strategin redan tar upp särskilda satsningar på barn och ungas livskvalitet. Men vår största ansats förblir att vi måste samverka mer inom länet. Landsbygd och stad, kommuner med varandra, och såklart regionen med kommunerna.

Enbart så bygger och utvecklar vi ett län som människor kan och vill bo i!

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.