Agera eller avgå!

Under tisdagen kom coronakommissionen med hård kritik mot regeringen. Tidigt in i pandemin frågade KD regeringen hur sjukvårdens beredskap att hantera en situation med ökade smittotal såg ut. Behövdes snabbutbildning av personal på vissa fronter? Hur såg det ut med vårdplatser, vårdmaterial och smittspårning? I det läget menade Löfven att Sveriges beredskap var god – idag ”såg vi det inte komma”.

Igår höll partiledare Ebba Busch en presskonferens med anledning av kommissionens kritik mot regeringen, med slutsatsen att KD inte har förtroende för statsministern. Det är hög tid att han utvärderar sitt ledarskap istället för att, som under de senaste nio månaderna, skylla allt ansvar på andra. Den som inte visar sig villig att ta sig an ledartröjan under en kris, är uppenbart fel person att leda landet.

I mitten av mars ville vi att en granskade kriskommission skulle tillsättas, vilket länge förhalades av regeringen – nu när de tar emot dess kritik förstår man varför. Vi ville tidigt höja permitteringsgraden, ersättningar till riskgrupper inklusive gravida som inte har ett arbete de kan utföra hemifrån, samt stimulera fasta anställningar inom äldrevården.

Årsrika medborgare på våra äldreboenden har förtjänat bättre, både innan pandemin som under den. Det behövs krispaket för att lyfta äldreomsorgen och vården, både under pågående pandemi men även mer långsiktigt. Kristdemokraterna har politiken och reformerna för de äldre, vars röst inte verkar höras bland regeringens representanter.

Pandemin har även tydligt visat att staten behöver ta hela ansvaret över vården. Under en lång tid kastades ansvar mellan regioner, myndigheter och stat och Sverige förlorade värdefull tid att agera, i takt med att smittotalen ökade.

Det är dags för Löfven att börja agera, eller avgå!

Här kan du läsa Kristdemokraternas samtliga skrivelser till regeringen under året om Covid-19.

Etiketter: , , , ,

11 kommentarer

 1. olle

  2017 ifrågasatte det nuvarande äldreborgarrådet i Stockholm, Erik Slottner (KD), och övriga borgerliga partier förslag om skärpta krav på arbetskläder, ombytesmöjlighet och personalkontinuitet inom hemtjänsten.

  I hur många regioner styr KD sjukvården ??
  Och hur ser det ut i dessa Regioner, är äldrevården bättre där ?

  Kan du svara en nyfiken på denna enkla fråga `?

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Hej Olle,

   Äldreomsorgen sköts på kommunal nivå och inte regional nivå. KD är mycket riktigt med och styr i flera av landets regioner och det var dessa regioner som snabbt bildade ett nätverk för bland annat gemensamma inköp av vårdmaterial samt, redan innan sommaren, började planera för arbetet med massvaccinering.

   Detta långt innan regeringen tagit kommandot över gemensamma nationella inköp, något som kom att dröja och som innebar att enskilda regioner tvingades kämpa på en internationell marknad där alla världens länder försökte köpa så mycket skyddsutrustning de kunde komma åt.

   Kristdemokraterna vill sedan många år se mer nationell styrning av vården, vilket vi också krävde tidigt in i pandemin.

   Regeringen har gång efter annan agerat långsamt. Där KD styr har man tydligt agerat veckor och ibland månader i förväg. Ett exemepel är när man i Stockholm införde besöksförbud på äldreboenden långt innan det var tal i frågan från regeringen. Där skärpte man även kraven på personalkontinuitet i början av året. Vad gäller klädombyten ville man inte från politiskt håll detaljstyra exakt hur verksamheterna arbetar, vilket inte är samma som att ifrågasätta krav. Verksamhetsansvariga känner sina verksamheter bättre än politiker och ska ha förtroende att utföra sitt arbete på bästa sätt.

   • Hans Forsberg

    Visst är det väl så att regionerna har ansvar för att upprätthålla beredskapslager enligt hälso- och sjukvårdslagen?
    Visst är det väl så att detta uppdrag nedprioriterats och ett anammande av NPM blivit mantrat?
    Visst är det väl så att regionstyrelserna har att besluta om uppdragsbeskrivning vid upphandling av vårdtjänster?
    Visst är det väl så att ett flertal regionstyrelser med KD och M styrelse vid ett flertal tillfällen motarbetat förslag till kompetensutveckling av personal och förbättring av anställningsvilkor genom minskning av visstidsanställningar aktivt motverkats av denna konstelation?
    Tacksam för begränsning av populismen och seriös granskning av vad som behöver göras
    Hans Forsberg

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

     Betackar mig för dina vinklingar av saker och ting och påstå inte att jag är en oseriös populist då jag lyfter fram de problem som finns. Av dina rader förstår jag att du i alla fall vi skydda de röda som styr i regionen och på regeringsnivå.
     Då borde du läsa vad Coronakommisionen sagt och du bör också läsa den DN artikel som tar upp just äldreomsorgens utredning som tillsattes av Maria Larsson dåvarande äldreminister och gissa vilket parti hon tillhör. jo just KD. Vad gjordes med de slutsatserna? Jo regeringen Löfven struntade i detta och valde lägga ner arbetet. Alltså äldreomsorgen behövde inte utredas. Fast den dåvarande utredningen visade på i stort sett samma resultat som Coronakommisionens.
     Så finns lite att fundera över på regeringsnivå.

     Jo regionerna är ansvarig för lagren men man har jobbat utifrån Just on time. Men eftersom grejerna tog slut på världsmarknaden så var Västerbotten först med att samordna inköp. Innan Socialstyrelsen tog över taktpinnen. Det är också samordningen med vårdhygien och kommunerna som gjort att vi trots allt lyckats begränsa spridningen på äldreboendena i länet.

     Ditt påstående att KD arbetar för att minska personalens kompetensutveckling etc är så dumt så det kommenterar jag inte ens.

     Så Hans vi diskuterar gärna saken men lämna fördomar och egensnickrade argument utanför så blir det en bra diskussion.

   • Hans Forsberg

    Antar att du läst rapporten från kommissionen. Om inte så hittar du den på regeringens hemsida.
    Är lite mer komplext än vad som hände efter februari 2020 och som du adresserar i ingressen av ditt inlägg.
    Ett systemfel som inte åtgårdats under ett flertal år. Som förtroendeval gäller viss trovärdighet när uttalande görs.
    Vad gäller ansvar och skyldighet regleras detta som du säkert vet av hälso- och sjukvårdslagen. Hur detta hanterats finns en hel del att ransakas sig kring. Om du tittar på hur ditt parti hanterat ansvar i exempelvis Stockholm bör viss ödmjukhet infinna sig.
    Hans Forsberg

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

     Jag är stolt över min partikamrat Erik Slottner som lyckades vända spridningen trots allt. Det var en tuff uppgift eftersom Stockholm hade samhällssmitta långt innan andra. Men dom var före regeringen att göra besöksförbud etc. Så detta gör mig inte det minsta ödmjuk som du påstår. Utan snarare stolt att de lyckades använda detta svåra. Så våga se sanningen i vitögat så blir våra diskussioner med sanningen överensstämmande.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

     Hoppas du läst nedersta raden i min blogg och även klickat på länken. Där kan du läsa de förslag KD lagt fram för statsministern vid deras träffar. Sen kan du fundera över hur det sett ut om dessa förslag vunnit statsministerns gehör. Du kan också fundera över om det i det läget varit över 7000 noterat döda i Covid-19 vid denna tidpunkt.
     Jag är i alla fall övertygad om att så inte varit fallet.

 2. Bergis

  Samtidigt drar Ebba en gamling med minnesproblem inför domstol. Låt Esbjörn behålla sitt hus så han slipper strida mot Ebba på ålderns höst. Om KD värnar om dom äldre ska man inte dra dom inför domstol för att komma över deras attraktiva fastigheter.

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Jojo det handlar inte om det. Om hon köpt en fallfärdig fastighet som båda är nöjda med affären och träffas efter ett antal ggr och alla fortsatt är nöjda. Sen hörs inget förrän en släkting hör av sig till Ebba och påstår hon har rätt till fastigheten och påstår att säljaren inte är vid sina sinnen. Sen säger hon att om inte Ebba släpper detta ska hon göra allt för att smutskasta henne i media.
   Nu är det så att avtal är ingånget o Ebba vill ha tillbaka sin insats som förvägras henne. Skulle inte du då också kräva det tillbaka för att lämna affären. Kommer skriva hur det verkligen gått till endera dagen här på bloggen så håll utkik.

   • Bergis

    Esbjörn har viljan att betala tillbaka. Men Ebba drar honom inför domstol istället. Det är ju så det ligger till.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

     Och här har du helt fel. Om du läst på ser du nåt helt annat. Hon har uttryckligt sagt att hon drar sig ur men kommer inte i kontakt med Esbjörn sedan släktingen skickat hotmejlet och Esbjörns advokat har sagt att det ska tas i rätten. Så det du anför är helt felaktigt. Fast hon är ung, kvinna och råkar vara partiledare så måste hon få igen de satsade insatsen. Dom har ju ett köpeavtal som är undertecknat och bevittnat i laga ordning o träffats efter några ggr och Esbjörn var helt nöjd med affären. Finns också att läsa i media om du läser dom raderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.