Vaccination och Covidläget.

Börjar dagens möte i regionstyrelsens arbetsutskott med dessa herrar igen som hanterar vår pandemi. Vår smittskyddsläkare och vaccinsamordnare.

Smitt läget är som vi känner till oroväckande högt. Största spridningen finns nu i Lycksele och Skellefteå men även i Umeå. Den brittiska varianten hittar vi runt alla våra tre städer men har störst spridning i Lycksele och Skellefteå.

Förra veckan PCR testades drygt 12500 personer och dessutom drygt 2000 antigentester. Ca 8% av de testade är positiva. Jämfört med övriga landet är det en ganska rimlig siffra men eftersom vi testar betydlig mer än de flerstavig regioner så är siffran alarmerande.

En positiv sak är att tack vare vi är noggrann med att tvätta händer och inte träffas mer n nödvändigt finns ingen vinterkräksjuka, RS virus eller annat som brukar fylla sjukvården i februari normal år.

Idag är 17 869 doser levererade till Västerbotten. Vi använder all vaccin och kastar inget. I går fick vi åter besked att även Astra-Zenica levererar 50 tusen mindre doser till landet än man utlovat nästa vecka. Så det stora problemet är att vi får alldeles för lite vaccin. Men 14 515 personer har fått vaccinet och 3 454 personer har även fått dos två. (Eftersläpar nån dag utifrån registreringen)

P g a den låga tilldelningen av vaccin så är vi fortfarande på fas 1 och kommer så vara ca 2-4 veckor till. Men om ca 2 veckor kommer fas 2 att påbörjas. Brev kommer gå ut till personerna i fas 2 så man vet hur man bokar tid och hur vaccinationen ska utföras. Uppdelningen kommer ske inom fas två att man börjar med 80+ och sedan 70+ och slutligen 65+ men uppdelat så inte vården blir för påverkad av administrativa tidsbokningar etc eftersom dessa grupper också har möjlighet att ringa in. 

Det uttrycks osäkerhet om man klarar vaccineringen innan halvårsskiftet eftersom vi får så lite vaccin. Men så länge FoHM inte säger nåt annat så hoppas vi att dom har rätt. Personligen kan jag känna tveksamheter då leveranserna är så små.

Så fortsatt är det största problemet med alldeles för liten tilldelning till oss i Västerbotten som bottnar i att landet får för lite vaccin. Får vi mer vaccin så har vi inga som helst problem att använda upp den. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.