Omoralisk skatt

Den första januari 2008 avskaffades fastighetsskatten efter många års hårt arbete från oss kristdemokrater. Vi hade goda skäl. Fastighetsskatten var avskydd, oförutsägbar, godtycklig och beskattade hushållens bostäder löpande – oavsett de hade några löpande inkomster och kunde betala. I bostadsområden med en växande popularitet bidrog fastighetsskatten till en socioekonomisk segregation då de som inte längre hade råd med skatten tvingades flytta.

Slopandet av fastighetsskatten gav ökad trygghet och förutsägbarhet samtidigt som det förhindrade att människor drabbades av en skattesmäll, bara för att grannarna haft en tursam försäljning. Det är oroväckande att fastighetsskattens återinförande nu diskuteras. I de förslag som hittills presenterats kan ett genomsnittligt småhus få en årlig skatt på omkring 30 000 kronor. Vi ser hur verklighetsfrånvända ekonomer och klåfingriga politiker förenas i viljan att öka beskattningen av verklighetens folks bostäder.

Senast vi hade fastighetsskatt i Sverige blev den så hög att man kunde rådas att låna till skatten om man ville bo kvar i sitt hem. Den innehöll så många undantag och villkor att den blev svårberäknad och nyckfull. Våra hem, som ska vara vår fasta punkt, blev otrygga. Med skattevapnet driver man människor från hus, hem och gårdar. Fastigheter som kanske gått i generationer i samma familj. Det är fullständigt orimligt och vi kristdemokrater kommer att göra allt för att den aldrig återinförs.

De flesta accepterar med varierande förtjusning att betala skatt på inkomst. Detta för att samhällets gemensamma välfärd ska kunna finansieras och ordningen på våra gator upprätthållas. Det är en del av samhällskontraktet. Men att löpande beskatta en bostad som inte ger inkomster annat än vid eventuell försäljning är omoraliskt.

Kristdemokraterna står upp för svenska husägare. Vi var det enda parti som drev avskaffandet av fastighetsskatten innan det blev på modet. KD kommer aldrig medverka till att fastighetsskatten återinförs. Vi avskaffade den för att det är en oförutsägbar skatt på något som i sig inte genererar något beskattningsbart kapital förrän fastigheten säljs.

Fastighetsskatten tillhör det förflutna och vi lovar att bestrida varje försök till att den återinförs. Gå med i KD!

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Erik

    Klas Eklund påstår att fastighetsavgiften som infördes i stället för fastighetsskatten blivit regressiv. Det vill säga avgiften i procent av marknadsvärdet. Exempelvis har kirunaborna blivit förlorare jämfört med de som bor i Danderyd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.