Stärk förlossningsvården!

Under det senaste året har fler än var fjärde barnmorska lämnat förlossningen i Umeå. Risken är att fler följer efter om man inte upplever en kommande ljusning. I sommar kan gravida komma att skickas till grannstäderna vilket skapar en oro och stress, särskilt bland förstföderskor.

Det bidrar inte heller till att Västerbotten lever upp till överenskommelsen mellan staten och SKR om kvinnors hälsa. Att skicka patienter långa sträckor innebär dessutom merkostnader för regionen.

Personalsituationen på länets förlossningar har försämrats under lång tid och nu krävs krafttag för att vända utvecklingen! Både sett till patientsäkerhet och personalens arbetsmiljö. Utbildningen till barnmorska tar 1,5 år och regionen behöver nu säkerställa vilka personalbehov som finns och se till att utbilda därefter.

Under veckans hälso- och sjukvårdsnämnd la Kristdemokraterna därför fram ett initiativärende för att:

· genomlysa situationen inom länets förlossningar och klargöra vilka rekryteringsbehov som finns. 

· hitta former för att vidareutbilda sjuksköterskor genom betald barnmorskeutbildning.

· se över fler personalfrämjande åtgärder, likt trohetsbonus etc. åt dem som tjänstgjort på sin arbetsplats under många år.

Förslagen avslogs av de rödgröna, men arbetet går vidare! Vill du också stärka Västerbottens förlossningsvård? kd.nu/blimedlem

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.