Fortsatt hög smittspridning i Västerbotten

Under föregående vecka testades 294 personer positivt för covid-19. Smittspridningen dominerar bland unga vuxna och fallen ses i huvudsak i Umeåområdet men har under den senaste veckan ökat även i Skellefteåområdet.

Under de senaste två veckorna har smittan ökat markant i Västerbottens län. Nästan 600 personer har testats positivt på 14 dagar och de flesta är mellan 20 och 29 år.

– Den ökade smittspridningen är ytterligare ett bevis på att pandemin inte är över och vikten av att vaccinera sig. Vi ser att smittan sker bland de yngre som inte hunnit lika långt i vaccinationsprocessen där bara ungefär 20 procent är färdigvaccinerade av personer mellan 18 och 29 år, berättar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Sammanlagt har det givits 317 594 doser vaccin i Västerbotten och 130 938 personer är färdigvaccinerade.

Undvik trängsel och arbeta hemma om du kan

3 776 prover analyserades under vecka 32 och av dessa var 7,5 procent positiva vilket är en marginell minskning från veckan innan med 9 procent positiva svar. Deltavarianten dominerar helt och smittan sker huvudsakligen i sociala sammanhang, kompisträffar, fester och inom familjen.

– Undvik trängsel i alla sammanhang inklusive handel och kollektivtrafik och på restauranger. Om du umgås utanför din krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, säger Stephan Stenmark.

Restriktioner gäller fortfarande och för västerbottningar som reser gäller att resa smittsäkert och att testa sig för covid-19 vid hemkomst om resan skett utanför Norden.

– Nu börjar semestern vara slut för många av oss och vardagen är tillbaka. För er som måste tillbaka till arbetsplatsen så vill jag påminna om att hålla avstånd och ta till försiktighetsåtgärder. Och för er som har möjlighet – fortsätt arbeta hemifrån, avslutar Stephan Stenmark.

En kommentar

  1. Kenth

    Tacka för att smittspridningen ökar då de flesta som tagit sina sprutor
    tror det bara är att köra på som innan pandemin. Försiktighet är A och O
    och att tänka efter före…klokskap verkar vara en egenskap vaccinsprutorna
    neutraliserar hos de flesta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.