Läkarmedverkan i kommunerna

I dag regionstyrelsens arbetsutskott. Rätt många ärenden. Viktiga ärenden som beställning hälsoval Västerbotten m fl är på agendan.

En annan viktig fråga är det nya avtalet mellan regionen och kommunerna i länet gällande läkarmedverkan. Detta är en fråga som kommer ligga aktuell ett bra tag inte minst efter pandemin kommer just läkarmedverkan diskuteras. Hur kan vi säkerställa, att givet det nuvarande läget med arbetstrycket mot primärvården, att läkarna verkligen har tid att runda på kommunernas SÄBO. Läkarbristen är fundamental på sina håll. Ett nytt avtal är ett steg i rätt riktning, men som jag ser det behövs mer. Men det får framtiden och efterlevande av avtalet visa.

Som vanligt har vi med oss smittskydd på mötet. Och pandemin är verkligen inte över.
Sista tre veckorna har vi haft ökad smittspridning I Västerbotten där sista veckan dock avmattades något. Det är Deltavarianten som överväger.

Man har gjort en modelerering för att kunna planera de olika scenarier framöver.
Den visar att det kan bli upp till 20 inläggningar/ vecka så vårdens belastning kommer fortsätta i höst.

Viktigt vi fortsatt träffar så få som möjligt och jobbar hemifrån de som kan. Så vi kan göra det vi kan för att minska smittspridningen. Vi håller på ha vanan inne. Samt själbklart viktigt att så många som möjligt vaccinerar er.

Vaccinationsprocessen rullar på och beroende på smittläget kan även 12 åringar bli aktuella att vaccinera samt tydligare direktiv runt den 3:dje dosen kommer framöver. I dag finns inget godkänt vaccin för 3:dje dos.

🔹️ I åldersgruppen 40-49 åringar är det 88% som fått sin första dos.
🔹️Hela 90 % i de äldre åldersgrupper.
🔹️Drygt 50% av 16 åringarna och uppåt har fått sin första dos.
Så fortsatt ligger Västerbotten väldigt bra till i jämförelse i övriga landet.

Vi har också minskat dosintervallet från 7 veckor till 5 veckor eftersom vi fått mer doser vaccin så vi har ganska gott om vaccin just nu.

Så fortsatt gäller håll i o håll ut och ta hand om varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.