Lyft – men oklart var det landar

Igår landade de nya ambulansflygen i Umeå, som för övrigt blir koordineringscentral för ett nytt nationellt ambulansflyg. Med anledning av detta deltog jag i TV4s riksnyheter och gav Kristdemokraternas syn.

https://www.tv4play.se/program/nyheterna/här-visas-första-regionägda-ambulansplanet-upp/13358703 

Jag lyfte kritik mot att regionerna nu startat ett eget flygbolag – där det är högst oklart på vilka belopp kostnaderna kommer landa. Vi i KD värnar givetvis en ökad nationell samverkan, som krävs för att säkerställa en jämlik vård i hela landet oavsett var man bor.

De nya planen är däremot ett medicintekniskt lyft. De tar ambulansflyget in i framtiden, med bland annat plats för fler patienter och möjlighet att enklare lyfta in och ur dem som transporteras på bår, genom en bred cargodörr och automatisk bårlyft.

Men vi är kritiska mot att regionerna nu ger sig in i en bransch där man saknar erfarenhet. Jag kommer fortsätta driva frågan, för att säkerställa ett kostnadseffektivt ambulansflyg. Genom processen har vi som enda parti i Västerbotten varit kritiska mot beslutet att regionerna ska starta och äga ett flygbolag, trots den kompetens som redan finns på den fria marknaden.

Vår kristdemokratiska hållning är fortsatt att Region Västerbotten ska äga sjukhussängar – inte flygplan.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.