Navigationsrobot ökar patientsäkerheten vid ryggoperationer

Som första och enda klinik i Norden genomför ryggsektionen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå ryggoperationer med hjälp av en navigationsrobot.

– Det stärker vår position och ger oss möjligheter att utföra högt specialiserad vård i Sverige, säger Stig-Evert Thornberg, verksamhetschef vid Rörelseorganens centrum, Region Västerbotten.

I alla västerländska länder har antalet steloperationer av ryggraden ökat. Men komplikationer på grund av felplacerade skruvar kan leda till ett stort lidande för patienterna och mycket höga kostnader för samhället. Det är därför viktigt att komplikationen förebyggs så långt som möjligt.

Förbättrad patientsäkerhet

Redan 2007 använde ryggsektionen på Norrlands universitetssjukhus röntgenledd navigation, O-arm, i samband operationer där skruvar implanteras i ryggraden.

Detta resulterade bland annat i färre re-operationer på grund av felplacerade skruvar. Som enda sjukhus i Norden använder Norrlands universitetssjukhus sedan 2017 två uppgraderade O-arm-maskiner.

Tack vare den teknologiska utvecklingen av robotteknik inom ryggkirurgi har man kommit ännu ett steg längre för att öka patientsäkerheten.

Planera i förväg

Roboten Mazor X, som Region Västerbotten nu köpt in, används sedan tidigare i Nordamerika och på ett fåtal europeiska sjukhus. Teknologin har hög precision med nästan 100 procent korrekt placerade skruvar, vilket ger få komplikationer och nästan inget behov av re-operationer.

Den nya operationsroboten kombinerar tre teknologiska innovationer: navigation, digital planläggning av operationen och robotik. Ryggkirurgen kan därför i förväg planera operationen med antal, längd, diameter och exakt position av alla skruvar och stag.

Minskad risk för komplikationer

Under operationen hjälper roboten ryggkirurgen att följa planen och säkrar en optimal position av alla skruvar och stag som implanteras i patienten.

– Detta skapar en unik nivå av patientsäkerhet genom sin pålitlighet som är ytterst viktig vid komplexa ryggoperationer som ryggfrakturer, tumörer eller skolioser hos vuxna och barn, säger Lukas Bobinski, överläkare vid ryggsektionen.

– Arbetssättet minskar ytterligare risken för komplikationer och lidande hos patienten, belastning på vården och höga samhällskostnader, säger han.

Bättre läkning

Roboten kan även användas vid re-operationer efter tidigare ingrepp. Dessa tillhör de mest komplicerade ryggingreppen med stor risk för ytterligare komplikationer på grund av skadad anatomi och befintlig ärrvävnad.

– Med hjälp av roboten kan vi nu bättre planera operationer och får en betydligt större möjlighet till korrekt stabilisering med skruvar och stag. Det minskar operationstiden och ger en bättre läkning, säger Lukas Bobinski.

 

2 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Men vad nu då, beskriver du något bra nu om den illa skötta sjukvården i vår region? Det intryck jag hittills fått är att du och dina blåbruna politikervänner menar att allt är dåligt där.

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Men Kalle!
   Detta var ett pottennapp. Du kan bättre!
   Det som är illa beskriver jag så. Och det som är bra förtjänar beröm. Så tror jag du känner mig. Blåbruna och all annan färgsmetning får stå för sig själv och visar mer om den som uttrycker sånt..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.