Ett mänskligare arbetsliv behövs

 

I en rapport som jag läste häromveckan framgick det att antalet förtidspensionerade ungdomar har ökat med 50 % under den förra mandatperioden. Chockerande siffror som visar på regeringen bristande vilja att ge våra unga goda livsvillkor och möjligheter på arbetsmarknaden. Många av de förtidspensionerade ungdomarna har inte ens fått pröva sina vingar.
 
Det är den allt tuffare människosynen, där bara de som presterar till 100 procent eller mer, är de som räknas gör att allt fler lämnas utanför. Det är inte rimligt, ej heller människovärdigt. Alla måste ges möjlighet att få vara med, känna tillhörighet och bidra till vårt gemensamma samhällsbygge.
 
Och det faktum att regeringen inte ser våra ungdomar som en stor resurs är förödande. I Västerbotten kommer vi att ha 39 000 pensionsavgångar fram till 2020. Vem ska ta över om inte våra ungdomar? Unga människor saknar inte arbetsvilja eller arbetsförmåga. De måste istället ges plats att få komma in på arbetsmarknaden där även de av oss som inte kan prestera till 100 procent får vara med och bidra utifrån sin förmåga. 
 
Vi har inte råd att tappa en hel ungdomsgeneration varken ekonomiskt eller mänskligt. Regeringens undfallenhet för att skapa en aktiv arbetsmarknadspolitik för unga är därför djupt problematiskt. Det visar om inte annat statistiken då Sverige har en av Europas högsta arbetslöshetssiffror för unga. Sverige behöver ett mänskligare arbetsliv där ungdomar får utbildning och jobb och möjlighet att pröva sina vingar. Det går inte att fortsätta sätta unga människor på bänken eller förtidspensionera dem på löpande band.
 
Hans Lindberg (s)
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.