Tomten har kommit tidigt i år

 

Med anledning av att de borgerliga partierna presenterar alliansbudget tillsammans kan man fråga sig om tomten kommit tidigt i år.
Det lovas skattesänkningar på 200 miljoner per år och den borgerliga truppen vill starta upp byggnationer av gymnastikens hus och fotbollshall. Förskolor ska byggas och välfärden utökas.
Tänk vad politik är lätt ibland. Motivet har varit att kommunen levererat överkott de senaste åren. Visst har kommunen haft överskott, det som är intressant är vad vi gör av överskotten.
Det har skett avsättningar till pensionskulden som kommunen legat och släpat med.
Ungdomsjobben satsas det 80 miljoner på vilket innebär att 800 unga kommer i arbete i Umeå kommun fram till 2014. Det är avsatt 120 miljoner tidigare för sociala investeringar för att kunna jobba med förebyggande verksamhet så att våra barn inte hamnar utanför samhället utan får rätt stöd. Fler kommuner i Sverige går nu samma väg och vill införa social investeringar då det givit bra resultat. Mycket av dessa investeringar kommer dock att finansiera ordinarie verksamhet nästa år då regering minskar stadsbidragen till kommuner och landsting.
Budgetmässigt kommer gymnasiet få 11,2 miljoner mindre i stadsbidrag och 10 miljoner mindre på vår vuxenutbildning av borgerliga regeringen. På en 3 års period kommer gymnasieskolan och vuxenutbildningen få ca 50 miljoner mindre i stadsbidrag av regeringen.
Naturligtvis kommer det att få konsekvenser i form av mindre lärare i skolan och vem drabbar det?
Det är viktigt att ha starka finanser i kommunen som gör att vi tryggar välfärden, jobben och tillväxten. Sänkta skatter från regeringens sida har skapat ökade samhällsklyftor och ökat utanförskap vilket jag inte vill ha i Umeå!
Hans Lindberg (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.