Yrkes-SM i Umeå 2014

 

Idag ska jag åka till Malmö och Yrkes-sm.  Region Västerbotten har gått in med en ansökan om att få arrangera Yrkes SM 2014 i Umeå.
Länet står inför stora utmaningar när det gäller arbetskraftsförsörjningen. Det kommer enlig Serums prognos att vara en arbetskraftsbrist på 10 000 personer 2020 i länet. Vi ser även att eleverna väljer bort de yrkesförberedande programen trots att bl, a industrin och vården har stora behov av arbetskraft.
Tanken är att vi genom ett SM ska lyfta fram de yrkesförberedande programen där branscherna aktivt deltar som funktionärer och anordnar seminarium i anslutning till tävlingen.
Eleverna i länet ska kunna besöka tävlingen i syfte att kunna besöka de olika branscherna och se vilka utbildningar man behöver gå för att jobba inom en viss bransch. Deltävlingar ska komma igång under hösten i länet för att tvätta fram bra elever som ska anmälas till Yrkes-sm.
En positiv bieffekt är att man kommer att pratar om tävlingsmomenten på de yrkesförberedande programen vilket gör att eleverna får ytterligare utmaningar som gör utbildningen bättre.
Jag hoppas att vi får svar under torsdagen eller fredag om vilken stad som kommer att få yrkes SM 2014.
Håll tummarna för oss, nu gäller det!
Hans Lindberg (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.