Vi måste agera direkt

I helgen besökte jag och min sambo Stockholm. Vi fick på mycket nära håll bevittna en otrevlig demonstration på Norrmalmstorg. 15 polisbussar, polishästar och polispatruller fanns på plats. Människor hytte med näven och somliga bar svart huva över ansiktet. Slagord skreks och stämningen var riktigt hotfull. Polisen gjorde vad de kunde för att lugna stämningen.

Inrikesministern Anders Ygeman- den minister som enligt senaste mätningen har störst förtroende hos svenska folket- är djupt oroad efter helgens händelser i Stockholm. Inte bara den på Norrmalmstorg som jag själv bevittnade. Utan även den händelse på Segelstorg där maskerade män gick till angrepp med syfte att ge sig på ensamkommande flyktingbarn.

– Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft, säger Ygeman till Aftonbladet. Han uttrycker även oro över samhällsutvecklingen men framhåller samtidigt polisens insatser. ”Polisen har tydligt prioriterat resurser och hanterat situationen bra, alla ska kunna känna sig trygga när man går på stan.”

Jag delar inrikesministerns oro. Under dagen pågick en stor polisinsats i centrala Umeå, rapporterar flera medier. Polisen ska tydligen under gårdagen fått information om att personer med högerextrema kopplingar finns i staden. Polisen har därför trappat upp sin närvaro i Umeå med anledning av helgens händelser. Nu handlar det för polisen om att trygga den allmänna ordningen och säkerheten.

Jag kommer direkt imorgonbitti informera mig om situationen och vid behov överväga med samtliga partier inom ramen för UmeBrå om nys insatser behöver sättas in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.