Umeå möter upp för mer IT

Umeå har positionerat sig som en av Sveriges starkaste IT-städer. När en undersökning om utvecklingen inom Umeå kommuns it-bransch 2006 – 2012 presenterades utbrast författarna att ”Umeå är världsbäst i Sverige”. Närmare 800 nya IT-jobb och 80 nya företag hade skapats i Umeå under perioden. Sammantaget visade utredningen att Umeå positionerat sig som en av Sveriges starkaste IT-städer med en tillväxt som få andra kommuner kunde matcha.

Vår målsättning är naturligtvis att få ännu fler företag genom de kunskaper som finns och de idéer som skapas. IT sektorn kan och bör utvecklas ytterligare i Umeå och fler kan och bör anställas.

Universitetet med dess utbildningar och forskning är naturligtvis en viktig del i detta arbete. Inom området Tillämpad IT finns fler än 150 forskare och doktorander. Några starka områden vid Umeå universitet är industriell IT, hälsa och sjukvård samt e-Science. Men det finns även andra viktiga områden så som nya medier, publika tjänster och lärande.

Lika viktigt är att dagens företag har bra utvecklingsmöjligheter. Jag kommer därför under våren att besöka företag i branschen för att diskutera och lyssna till deras behov och möjligheter.

Nu gör mer än 20 av Umeås IT-företag en gemensam satsning på Berns i Stockholm. Den 10 februari möter de upp för att värva talanger och nya medarbetare till Umeås växande IT-bransch. Syftet är att träffa utflyttade Umeåbor, tidigare Umeåstudenter och andra som kan vara intresserade av att flytta norrut. Arrangemanget kallas” Umeå möter upp” och har också tidigare år genomförts. Det här är ett mycket bra initiativ från branschen som jag applåderar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.