Res er ur sandlådan Ågren och Westerberg!

Igår hade Kommunstyrelsens arbetsutskott att ta ställning till förslaget om kommunens strategiska plan för de kommande 12 år. Oppositionens Anders Ågren (M) har vid ett antal tillfällen, högljutt,  efterfrågat detta dokument. Jag såg med förväntan fram emot en givande debatt om den strategiska planen och inspel från samtliga partier vid gårdagens sammanträde. Tyvärr uteblev debatten då Anders Ågren (M) och Peder Westerberg (L) inte hade en enda kommentar och inte ett enda förslag om innehållet i förslaget till strategisk plan. Ågren och Westerberg hade uppenbarligen inte gjort sin hemläxa! Vänsterpartiets Ulrika Edman och Miljöpartiets Nasser Mosleh presenterade väl genomtänkta förslag som vi Socialdemokrater anser kommer att komplettera och göra dokumentet än bättre. Dessa förslag kommer därför att arbetas in i dokumentet efter gårdagens beslut av KS AU.

Att som Moderaterna och Liberalerna ställa sig utanför processen och hävda formalia är rena ”sandlådefasonerna”. De vill mena att eftersom vi Socialdemokrater arbetat fram förslaget till strategisk plan själva utan inblandning från tjänstemän är detta odemokratiskt. Man tar sig för pannan!  Alla förslag som läggs i en kommun är politiska, till vår hjälp har vi förtroendevalda tjänstemän som vi kan nyttja om vi så önskar.

All beslutsmakt i kommunen är på delegationen från Kommunfullmäktige.
Via nämnder och styrelser delegeras beslutsmandatet till förvaltningschefer som givetvis vidaredelegerar ut i organisationen.
Det ger att alla tjänstemän är politikens ”biträden”.
 Men att politiker skulle vara förhindrade att formulera och framlägga förslag till måldokument är givetvis absurt. Om något är tveksamt är det det omvända, att tjänstemän ägnar tid år att formulera politik.

Den strategiska planen är ett mycket viktigt dokument för kommunens utveckling de närmaste 12 åren. Vi socialdemokrater har lagt ner mycket tankeverksamhet och tid på att formulera ett så bra dokument som möjligt. Med Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag som presenterades i går vid KS AU kommer dokumentet att bli än bättre. Om Ågren (M) och Westerberg (L) hade menat allvar med att påverka dokumentet hade de som de andra partierna kommit med förslag vid gårdagens KS AU istället för att sitta och sura över att S skrivit underlaget och inte tjänstemännen.

Det är dags för herrarna Ågren och Westerberg att resa sig ur sandlådan och börja ta ansvar för politiken och kommunens utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.