Idag invigs Ikea

Idag invigs Ikea, en händelse som är efterlängtad av såväl många Umeåbor som människor i närliggande kommuner. Det är ingen slump att Ikea valt att etablera sig här. Umeå är en progressiv kommun.

Ikea varuhuset har 30 000 kvadratmeters yta (totalt har handelsområdet 100 000 kvadratmeter) och 235 anställda. Det finns 2400 parkeringsplatser och 430 cykelparkeringar. Det kommer också att vara möjligt att låna lådcyklar vid varuhuset. Ett projekt med lådcykelpool har startats mellan Umeå universitet, Umeå kommun och Ikea.

Området där Ikea nu etablerar sig utpekades som handelsområde redan i översiktsplanen 1998. Tanken är att Umeå ska ha fyra handelsområden som kan fungera som stadsdelscentrum.

Det är bra för Umeå ur många aspekter att Ikea etablerar sig här, det skapar arbetstillfällen och bidrar till Umeås tillväxt. Från min och kommunens sida är det viktigt att samarbeta med Ikea för att göra det så bra som möjligt ur miljösynpunkt. Fördelarna med att Ikea etableras på Söderslätt är bland andra det centrala läget vilket gör att det är lätt att cykla, gå och åka kollektivt samt att varuhuset ligger nära den framtida ringleden, vilket är bra då det är mycket varutransporter. Enligt den arbetsplan som är på granskning hos Trafikverket, fram till 4 mars, ska ringleden vara klar hösten 2021.

Ikea har ett trevligt och spännande invigningsprogram idag och under helgen med såväl aktiviteter, prova på och seminarier med hållbarhetstema. Vi ses på Ikea!

.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.