Budgetprocessen igång

IMG_1704I dag påbörjas kommunens formella budgetprocess. Vi ska skapa oss en helhetsbild av läget, se över våra mål och behov. Under dagen kommer vi t ex att gå igenom skatteprognosen och övriga intäkter. Vi kommer även att fastställa en struktur för processen.

Vi vet redan nu att vi måste satsa på bostadsbyggande vilket kräver en del resurser samt ett förändrat arbetssätt. Jag är lite orolig över de minskade intäkterna från Stornorrforsen, det är svårt att budgetera med intäkter som fluktuerar så kraftigt.

Umeå kommun har under några år haft en mycket hög investeringstakt med en stor del lånefinansieringen. Inför framtida investeringar som krävs för att Umeå ska växa behöver vi i större utsträckning frigöra medel genom prioriteringar och effektiviseringar. Vi genomför nu kostnadsjämförelser med andra jämförbara kommuner för att hitta områden där vår standardkostnad ligger högre än deras. Vi försöker se skillnader i organisation och verksamhet och lära oss av dem för att effektivisera vår egen verksamhet.

I den budgetprocess vi nu är inne i är det oerhört viktigt att alla ser till helheten. Det är förödande om vissa endast ser till sin egen verksamhet och det blir konflikter mellan olika ”nämndpartier”. Det vilar ett mycket stort ansvar, med hänsynstagande till varandra, på alla inblandade för att vi ska nå målet -en stark och bra tillväxt budget för Umeå.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.