Kaos i flygtrafiken -behåll flygledningen lokalt

luftfartsverket_logo_oldJust nu är det kaos inom den svenska flygtrafiken. Flygplatser är stängda pga ett tekniskt fel inom flygledningen. Enligt uppgift ska en dator på Arlanda ha slutat fungera. Enligt Swedavia berörs deras samtliga flygplatser, totalt tio stycken. 

Detta får mig att tänka på Luftfartsverket och Swedavia som just nu utreder om det är möjligt att tömma flygledartornen i Malmö, Visby, Östersund, Umeå och Kiruna för att effektivisera. I april förra året var Sverige först i världen med att leda trafiken vid en flygplats från en helt annan plats. Det var ledningen av flygtrafiken i Örnsköldsvik som flyttades till Sundsvall. Enligt LFV:s GD Olle Sundin så är det billigare på sikt att underhålla ett digitaliserat torn än att ta hand om ett fysiskt torn.

I Umeå skulle en centralisering av flygledarfunktionen innebära att ett kamerahus ersätter den nuvarande Tornbyggnaden och trafiken ”fjärrstyrs” med hjälp av skärmar från Stockholm. Dagens kaos i flygtrafiken visar på sårbarheten i detta.

LFVs ledning hävdar att flygsäkerheten med den nya tekniken inte kommer att försämras. På denna punkt har jag inget att invända då jag inte har den kompetensen. Vad som dock oroar mig är att en centraliserad flygledning ska få negativa konsekvenser för smidigheten och leda till förseningar i reguljärtrafiken. Som idag! Sen oroar  det mig att servicen gentemot övrig flygplatspersonal blir sämre. Och det oroar mig att lokalkännedomen försvinner eftersom personal som bemannar positionerna på Arlanda inte kommer från våra trakter. Sen är det är naturligtvis negativt för Umeå om arbetstillfällen för flygledare försvinner här och funktionen flyttas till Stockholm.

Dagens flygkaos gör mig än mer övertygad om att det är viktigt att kunna  behålla flygledarna på plats i Umeå.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.