Vad är VK ute efter egentligen?

Guitars KSAUEfter en dag fulltecknad av möten och med VKs reportrar ringades i mobiltelefonen med krav på att få svar i sin granskning av Guitars The Museum har jag äntligen landat vid skrivbordet med en kopp kaffe. Tankarna far i huvudet. Vad är det VK vill egentligen? Vill de få Guitars The Museum från stan?

Hela världen trånar efter denna kulturskatt som nu finns i Umeå på Guitars The Museum. Att Umeå kommun via utvecklingsmedel stöttar detta projekt är för mig en självklarhet. Muséet hade inte överlevt i Umeå utan kommunens stöd. Från kommunens sida är det en ren näringspolitisk satsning. Den är dessutom klockren då vi vet att dessa gitarrklenoder är av stort intresse såväl nationellt som internationellt. Muséet gynnar och bidrar i allra högsta grad till besöksnäringen.

VK hade mycket enkelt kunnat läsa sig till de beslut som kommunstyrelsens arbetsutskott fattat (diarienr KS2016-00013, se bild) rörande kommunens stöd och engagemang i Guitars The Museum. Under dagen har man dock insinuerat att det ligger mer än en hund begravd beträffande kommunens stöd och engagemang. Det gör det naturligtvis inte.

En del i KS AUs beslut var att Umeå kommun blir medlem i den ideella föreningen och att marknadschef Anna Olofsson skulle representera kommunen i styrelsen. Medlemsinsatsen på 15 000kr samt medlemsavgiften på 1000 kronor skulle tas ur totalsumman 2,4 miljoner kronor. Kommunen har betalat ut en första del av den beviljade summan och vid nästa utbetalning kommer 16 000 kronor att vikas för detta.

Att Guitars The Museum har skapat en ideell förening som äger samtliga aktier i bolaget som driver verksamheten försöker VK få till en ”riggning för kommunala bidrag”. Utvecklingsmedelen, 2,4 miljoner kronor, är väl investerade medel från kommunens sida.

Guitars The Museum har inte ansökt om och inte heller beviljats något föreningsstöd via föreningsbyrån. Att marknadschefen sitter med andra arbetsuppgifter och endast hinner med ett kort samtal med VKs reporter sammanfattas av tidningen med ”Kommunens marknadschef Anna Olofsson lägger på luren när VK ställer frågor om Guitars”. Man tar sig för pannan.

Jag är glad och stolt över att vi har denna kulturskatt i Umeå. Jag tycker kommunens satsning och engagemang är bra och rätt. Jag kan inte låta bli att undra vad det är VK vill egentligen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.