Guitars – The Museum är en tillgång

Guitars- the Museum har ekonomiska svårigheter. Inget förvånande egentligen då museum generellt har det svårt att gå runt. Inte ens Abbamuseet i Stockholm klarar ekonomin utan bidrag.

Umeås Gitarrmuseum lider idag inte bara av de generella ekonomiska svårigheterna som museum har utan även av de negativa tidningsskriverier som drabbat verksamheten. I allra högsta grad orättvisa negativa skriverier enligt min mening.

Med Guitars- the Museum har Umeå kommun fått, förutom en betalande hyresgäst i en tidigare tom fastighet, en viktig kulturbegivenhet och ett viktigt besöksmål som är betydelsefullt för en ny kategori kulturbesökare och för Umeås fortsatta tillväxt.

Guitars – The museum är helt klart en ny typ av kulturyttring som lockar en helt annan publik än de traditionella museerna. Kanske är det just det som stör belackarna.

Min ambition är att Guitars- the museum ska få en långsiktig lösning med stöd i framtiden. Det bästa vore om stödet finansierades inom KS budget på samma sätt som Västerbottensmuseet, Norrlandsoperan, Bildmuseet och Kvinnohistoriska museet. Dessa verksamheter stöttas idag med ca 60 miljoner kronor årligen. Idag finns inte Gitarrmuseet men i denna grupp men det är min långsiktiga förhoppning och strävan.

Vi kommer på tisdagens sammanträde i Umeå kommun företag, UKF, hantera frågan om en akut lösning för Guitars- the Museum. Jag hoppas och tror att vi då kan komma överens om ett tillfälligt stöd så verksamheten kan överleva.

Guitars The Museum är speciellt, det lockar människor från hela världen. Det finns såväl stort nationellt som internationellt intresse. Samlingen är unik och historierna som instrumenten berättar är angelägen för många. Kanske inte för den traditionella kulturbesökaren utan för en helt ny kategori kulturkonsumenter.

Guitars-the Museums internationella attraktionskraft är viktig inte bara för en ny kategori kulturkonsumenter i Umeå utan även för Sverige och hela världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.