Långsiktig lösning för Guitars -The Museum

Gitarrmuseet

Vi Socialdemokrater har idag i kommunstyrelsens arbetsutskott (KS AU) tagit ett initiativ tillsammans med MP och V för att hitta en långsiktig lösning för Guitars- The Museum. Vi tillsätter en arbetsgrupp som senast i december skall presentera förslag till en långsiktig driftslösning samt ge förslag till utvecklingsområden.

Vi kan konstatera att Guitars -The Museum är speciellt, det lockar människor från hela världen. Det finns såväl stort nationellt som internationellt intresse. Varje vecka tar museet emot internationella gäster som kommer till Umeå enbart för att besöka Giatarrmuseet. Tidningen The Guitarist har under två år arrangerat gruppresor för sina läsare till Umeå. Tripadvisor som är en digitalt baserad ”guidebok” som består av inlägg från vanliga personer rankar Guitars – The Museum som det bästa besöksmålet i Umeå.

Samlingen är unik och historierna som instrumenten berättar är angelägen för många. Guitars -The Museums internationella attraktionskraft är viktig inte bara för en ny kategori kulturkonsumenter i Umeå utan även för Sverige och hela världen. Gitarrmuseet är ett populärt besöksmål men som många andra museer har de det svårt att bära sina egna kostnader.   

Vi har därför idag tagit initiativ till att tillsätta en arbetsgrupp som ska arbeta fram konkreta förslag till en långsiktig driftslösning för Guitars-The Museum. Arbetsgruppens förslag ska innefatta extern finansiering (i enlighet med beslutet KS AU 121218), ökad attraktionskraft, bredda museets verksamhet t ex genom Umeås starka musikhistoria, vara avgiftsfritt för barn och unga samt att utveckla förslag till en pedagogisk verksamhet. Utredningen ska även innefatta förslag på olika former av medlemskap för att möjliggöra deltagande för alla intresserade samt se över saklåne-avtalet (avtalet med bröderna Åhden som äger gitarrerna)och möjligheten till förlängning.

Arbetsgruppen ska bestå av representanter från kommunens ekonomiavdelning, kulturförvaltning samt näringslivschefen och kompletteras med representanter för Guitars- The museum, Visit Umeå samt näringslivet. 

Jag är mycket glad över att vi Socialdmeokarter kunnat komma överens med Mp och V i denna för Umeå så viktiga besöksnäringsfråga.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.