Står Ni bakom folkomröstningsinitiativet Mattias Larsson (C) och Ulrika Edman (V)?

I går under kommunfullmäktige rasades och dundrandes det i en debatt om underlaget inför beslutet om att fortsätta bedriva verksamhet för årskurserna F-6 i Bullmark. Ja, ni läste rätt, den politiska debatten handlade om tjänstemannaunderlaget som ledde fram till beslutet.

Vänsterpartiet tillsammans med Centerpartier, Kristdemokraterna och Arbetarpartiet är så här i efterhand mycket kritiska till det underlag som låg till grund för beslutet som fattades av För- och grundskolenämnden i juni. En hel del konspirationsteorier presenterades från talarstolen och För- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten fick motta en hel del obefogad kritik. Underlag och hantering av underlag är tjänstemännens ansvarsområde och inte politikens.

Gårdagens hetsiga debatt genomfördes trots att en enig För-och grundskolenämnd fattat beslut utifrån det nu kritiserade underlaget. Inte någon hade ett annat förslag eller reserverade sig när beslutet fattades. Det är sannerligen relevant att fråga Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet hur de överhuvudtaget kunde fatta beslutet om De anser att det var en bristfällig tjänsteskrivelse? Det rimliga är naturligtvis att begära en återremiss om man inte är nöjd med underlaget eller att avstå i omröstningen.

Hela debatten känns nu mer som en efterhandskonstruktion för att kunna fortsätta de påbörjade ”kampanjandet” i byarna. Vi vet att dessa partier var starkt kritiskt till att Åk 4-6 från Bullmark skulle bussas till Sävar enligt ursprungsbeslutet. Såväl Centerpartiet som Vänsterpartiet har offentligt uttryck ett missnöje med detta och ”kampanjat” i byarna kring frågan. Jag mötte så sent som idag på torget Centerpartister -bl a den nya medlemmen Robert Axebro- som stod och samlade in namnunderskrifter för bevarandet av byaskolor.

När tjänstemännen kunde presentera nya uppgifter gällande beskaffenheten på befintlig skola i Bullmark arbetade presidiet snabbt fram ett nytt förslag till beslut.  S, M, Mp och L presenterade utifrån tjänstemännens underlag ett förslag som gjorde det möjligt för Åk 4-6 att även fortsättningsvis ha sin undervisning i Bullmark. Förslaget antogs av en enig nämnd. Men såhär i efterhand har uppenbarligen vissa partier surnat till. En fråga som de lagt ner tid och möda på är nu löst och de fråntog möjligheten till politiska poänger. Som alla vet väcktes även ett folkomröstningsinitiativ i byarna.

Ryktet säger att såväl C som V stöttar byarnas folkomröstningsinitiativ. Jag vet inte om det är sant och ställer därför den konkreta frågan till gruppledarna Mattias Larsson (C) och Ulrika Edman (V).

-Står C och V bakom initiativet till en folkomröstning kring byskolorna?

Det vore -om så är fallet- ytterst märkligt eftersom C och V i För- och grundskolenämnden varit med och fattat de beslut som gör den nuvarande lösningen gällande. Att driva folkomröstning mot sina egna beslut förefaller åtminstone för mig orimligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.