Företagsbesök och cirkulär ekonomi

delbarIdag är vi från Näringslivs- och planeringsutskottet på företagsbesök. Vi har nyss besökt företaget Delbar. Umeåföretaget arbetar med att registrera produkter och boende och göra dem uthyrningsbara via www.delbar.se.

Tanken bakom verksamheten är att människor ska dela sitt ägande och bidra till hållbarhet. Det står t ex mycket saker hemma hos oss människor som bara används ibland, sommarstugor och fjällstugor står ofta tomma periodvis. Företagsidén är att människor som vill dela sina grejer eller stugor med vänner och andra kan göra det via sajten och att företaget tar ut en serviceavgift.

Det var mycket intressant att prata med personer bakom delbar.se. Deras företagsidé ligger väl i linje med det arbete som vi gör i Umeå kommun med cirkulär ekonomi. För oss i kommunen handlar det om att vi ska sträva efter produkter som är allt mer hållbara, allt mer återvinningsbara och där icke förnybara material över tid ersätts med förnybara.

Vi har även slagit fast i den strategiska planen för Umeå kommun 2016-2028 att ”Umeå ska vara en föregångare inom området cirkulär ekonomi” och det arbetet leds av kommunstyrelsens andre vice ordförande Margareta Rönngren (S).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.