Umeåpolitikens Bill och Bull

Bill och Bull 2Jag noterar att Anders Ågren (M) och Peder Westerberg (L) –Umeåpolitikens Bill och Bull- på sina bloggar skriver om Umeå kommuns ekonomiska läge. Socialdemokraterna har tappat kontrollen över ekonomin i Umeå skriver först ”Bill” Ågren och sen upprepar ”Bull” Westerberg det samma. Sen skyller ”Bill” Ågren svårigheterna på S- och Mp-regeringens politik och strax efter fyller ”Bull” Westerberg i med samma strof.

Min ambition var att undvika politiskt käbbel i detta läge och i sansad ton försöka hitta breda lösningar. Tyvärr kan inte Ågren och Westerberg hålla sig från att försöka vinna billiga politiska poäng genom populistiska utspel. Jag kan därför inte låta Ågrens och Westerbergs påståenden passera oemotsagda.

Vi socialdemokrater har full koll på ekonomin och är beredda att vidta alla nödvändiga åtgärder. Dock gör vi andra politiska prioriteringar än högern i Umeåpolitiken. Att skylla de ekonomiska utmaningarna på den nuvarande regeringen känns inte seriöst när vi vet att under de två föregående mandatperioderna med en M-ledd regering blev resultatet, högre arbetslöshet, urholkad välfärd och stora underskott i statsfinanserna. Den nu socialdemokratiskt ledda regeringen investerar i ett modernt samhällsbygge genom att stärka den svenska modellen och föra en ansvarsfull ekonomisk politik.

Umeå är en kommun i stark tillväxt, det händer mycket positivt i vår kommun. Det startades 719 nya företag under förra året, det skapas 1 300 nya arbetstillfällen varje år, det byggs 1 400 nya bostäder 2016, det byggs 1 500 nya studentbostäder under mandatperioden och prognosen för Umeås befolkningsökning i år är cirka 1 600 personer. Det är positivt att människor vill flytta till vår kommun och att företag vill bedriva sin verksamhet här men det har även givit oss växtvärk. Ju fler vi blir ju större blir även behoven inom t ex skolan, vården och omsorgen. Ett exempel är att elevunderlaget i skolan växer med mellan 500-600 elever varje år de kommande åren. Det motsvarar en ny skola per år. Ju större vi blir ju större blir även behoven av t ex infrastruktur, kollektivtrafik och bostäder. Umeå lider idag av bostadsbrist och det är något vi arbetat hårt med att råda bot på de senaste åren

Umeå investerade ganska tungt under den förra mandatperioden varför lånetaket ligger högt och begränsar dagens utrymme. Anders Ågren (M) som är viceordförande i kommunstyrelsen har under en lång tid varit en del av kommunledningen. Den kommunledning som investerat hårt och tillåtit en ökande låneskuld. Ågren ville t om gå ännu längre med investeringarna förra mandatperioden då han yrkade på att bron över till Bölesholmarna skulle byggas redan då.

Tyvärr visar den senaste skatteprognosen från regeringen att kommunens intäkter nästa år blir 70 miljoner kr lägre än den prognos som låg tillgrund för budgeten för 2017. Staten har även sänkt ersättningsnivåerna för ensamkommande barn och unga vilket påverkar våra intäkter negativt med ca 70 miljoner.

Vi Socialdemokrater följer naturligtvis utvecklingen och budgetläget mycket noggrant och har utifrån de nya förutsättningarna de senaste veckorna arbetat hårt med ekonomin och prioriteringar. Vi har hela tiden varit medvetna om att det kan bli aktuellt att justera de ramar som beslutades av fullmäktige i juni. I tisdags kallade jag till en extra budgetberedning för att grundligt gå igenom det förändrade förutsättningarna och det aktuella ekonomiska läget.  Liberalernas gruppledare Peder Westerberg deltog inte själv vid mötet utan skickade sin ersättare.

Att stå på sidan och gnälla eller försöka vinna billiga politiska poäng är inte min melodi. För mig handlar det om att i konstruktiv samarbetsanda hitta lösningar. Vi har ett tufft ekonomiskt läge och det kräver konstruktiv diskussion och breda uppgörelser. Jag välkomnar ”Bill och Bull” till samtal och konstruktiva lösningar för Umeås bästa!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.