Trumphs seger skapar oro

Donald Trump speaks during the National Rifle Association's annual meeting in Nashville, TennesseeDonald Trumph har hållit sitt segertal och det ser ut som att han blir USA:s 45:e president. I sitt segertal hade han en försonande ton trots den hårda och i många fall osmakliga tonen under valrörelsen. Trump betonade han att han ska bli en president för alla och jobba för att överbrygga splittringen. Han vill återta landets öde och göra Amerika framgångsrikt igen. Ingen dröm eller utmaning är för stor sa Trumph.

Donald Trumphs seger skapar dock en stor oro hos mig. Hur försonande han än ville framstå i sitt segertal visar hans historia att han är en mycket oberäknelig man. Som partikamraten Johan Persson kommunstyrelsens ordförande i Kalmar skrev på Facebook ”Verkar som om USA valt att ge kärnvapenkoderna till en man som inte tillåts äga koden till sitt eget Twitterkonto. Sorgligt och faktiskt oroligt!”

Det är sannerligen många frågor som kräver sina svar. USAs roll i världspolitiken är ett stort orosmoment just nu. Vad händer med NATO? Den omtalade muren mot Mexico och det faktum att han vill sålla bland muslimer som kommer till USA är andra frågor. Trumph har även uttalat att han vill dra sig ut det internationella klimatarbetet,vilket är ett stort bekymmer. Han vill även avskaffa Obamacare som är en reform för att stärka USAs sjukvård för alla – oavsett plånbokens storlek. Det tyder på en Trumphstrategi för att ytterligare slita isär det amerikanska samhället såväl i hälso- som ekonomiska frågor. Min oro ligger även i att USA är ett viktigt land för Sveriges export, där har Trumph hotat med tex handelstullar vilket kan påverka vår industri.

Det finns lärdomar vi måste ta till oss efter det amerikanska valet. Vi måste med alla medel bekämpa klyftor och sprickor mellan människor och landsändar. Polariseringen måste hävas. Vi måste vara lyhörda för vad människor upplever i sin vardag och presentera politiska lösningar på reella problem. För mig är det viktigt att ett samhälle håller ihop, Trumphs strategi som sliter isär samhället skapar grund för en ökad social oro.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.