Dialog för centrums utveckling

Rdhusparken med Vven i bakgrundenIgår träffade jag tillsammans med presidiet i tekniska nämnden och park- och gatuchefen Karin Isacsson några fastighetsägare i centrum. Vi diskuterade dels om den kommande sommaren och dels om höstens byggnationer.

En hel del goda tankar fördes fram om hur vi bättre planerar byggnationer i centrum framgent. Det är extra viktigt med dialog i en utvecklings- och tillväxt stad som Umeå. Det är många intressen som ska vägas samman för att vi ska kunna göra det absolut bästa för vår kommun och medborgarna. 

Parkeringsfrågan blev en central del av diskussionen. Vi vet att det finns partier som motionerat om gratis parkering i centrum och vissa handlare har även fört fram kravet. Jag tror faktiskt inte att det är gratis parkering som kommer att lösa centrumhandelns problem.  Skulle vi införa gratis parkering under delar av lördagarna under två år som M föreslagit skulle det för det första innebära en inkomstförlust på ca 8 miljoner. För det andra skulle det kunna vara en ojuste konkurrens mot de privata parkeringsaktörerna och för det tredje kan jag inte hitta ett exempel från andra städer av Umeås storlek som visar att avgiftsfri parkering har gett den önskade effekten.

Vi vill minska kontorsparkeringen i centrala stan och vi vill ha ett levande centrum. Då handlar det om att göra kollektivtrafiken så bra och tillgänglig som möjligt, det handlar om bra parkeringsmöjligheter i centrala stans utkanter och den handlar om en attraktiv stadsmiljö. Vi har nyligen fixat till rådhusparken och delar av centrum, vi har påbörjat arbetet med ett nytt p-hus vid järnvägsstationen som kommer att bli ett bra tillskott för handeln och kollektivtrafikens förutsättningar ligger i pipeline att förbättras.

Vi måste naturligtvis ta de negativa konsekvenserna av Umeås tillväxt (som besvärligheter i samband med ombyggnationer och nybyggnationer) på allvar och försöka minimera dessa. Men vi får aldrig bli rädda för tillväxten och de olägenheter som den periodvis skapar för då kommer Umeå att stagnera.

Vi kommer från kommunen sida att förbättra informationen i centrum om parkeringsmöjligheter. Vårt kommunala bolag UPAB ska sätta upp vägledningskyltar på Teg med parkeringshänvisning via Kyrkbron till Åhléns parkering, Navet- samt Nanna parkeringshus. På så sätt kan vi underlätta och göra det såväl snabbare som lättare att hitta parkering i centrum. Umeå C kommer att jobba med aktiviteter i centrum så att centrum blir än mer attraktivt för våra medborgare.

Umeå centrum har attraktionskraft! i dagens tidningar kan vi t ex läsa att Porsche nu öppnar, en pop-up butik mitt i centrum, i Utopia. Centrum har en stor potential  i och med förtätning och en handel och kvällsekonomi som växer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.