En splittrad allians

 

KameraövervakningVi har just avslutat en lång debatt i kommunfullmäktige med anledning av en motion från Moderaterna som vill öka kameraövervakningen på offentliga platser. Motionen avslogs med god marginal. Moderaterna stod ganska ensamma i debatten med stöd endast av SD. Alliansen är tydligt splittrad i denna fråga. 

Umeå är en trygg kommun att leva och bo i. Så ska vi fortsätta att ha det. Men att- som M vill- generellt öka kameraövervakningen i det offentliga rummet är inte rätt väg att gå. Kameraövervakning är en metod som kan minska brottslighet. Effekterna varierar dock beroende på vilken miljö som kameraövervakas och hur man arbetar med kamerorna.

En förutsättning för att få bedriva kameraövervakning på allmän plats är att den sker i syfte att förebygga, avslöja eller utreda brott. För att en ansökan ska beviljas ska övervakningsintresset vara större är integritetsintresset. Ett centrumområde med torg, affärer och restauranger är exempel på en plats där enskilda bör kunna röra sig fritt. Därför är integritetsintesset särskilt starkt. 

Istället för en generell kameraövervakning så handlar det om att bygga vidare på det arbetssätt vi sedan länge har i Umeå med förebyggande och trygghetsskapande insatser och en god samhällsplanering med olika upplåtelseformer inom våra bostadsområden.

Vi ska komma ihåg att bland de elva största städerna i Sverige så ligger Umeå på en överlägsen förstaplats i lägst antal anmälda brott per 100 000 invånare. Umeå sticker ut i alla undersökningar som en trygg kommun att leva och bo i.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.