Visst tar vi frågan om brandmän i beredskap på allvar, Peder Westerberg (L)!

brandmanLiberalernas gruppledare Peder Westerberg hävdar idag på sin blogg att kommunen inte tar frågan om deltidsbrandmännen på allvar. Han har naturligtvis fel! Bakgrunden är ett antal uppsägningar inom räddningstjänst i beredskap vid stationen i Sävar.

Det handlar om nio uppsägningar på Sävars brandstadion. Fyra av dem börjar gälla den 1 maj och de resterande fem den 1 juni. Det befarades att dessa uppsägningar skulle sprida sig till andra stationer men så har dock inte skett.

Om uppsägningarna i Sävar inte tas tillbaka så kommer Räddningstjänsten i Umeå att bemannas upp så att brandmän placeras i Sävar och förstärker upp räddningsstyrkan där. Uppsägningarna har inte spridit sig ytterligare som befarades. Men om ytterligare uppsägningar skulle tillkomma på kort sikt så utökas bemanning även i dessa eventuella fall i Umeå för att förstärka övriga stationer.

Det finns strategier för problematiken såväl på kort som på lång sikt; de akuta problemet löses alltså genom utökad bemanning i Umeå som förstärker övriga stationer. Långsiktigt försöker vi lösa situationen genom fortsatta förhandingar och överläggningar med BRF. Nästa förhandlingstillfälle är 9 den mars.

Kommunen försöker utifrån vad avtalet medger -så långt som möjligt- höja ersättningar och ge flexibla scheman för att öka attraktiviteten. Vi behöver även genomföra ett intensifierat arbete med rekrytering samt föra en fördjupad dialog med kommunens egna verksamheter för att eventuellt göra kombinationstjänster och kombinationsscheman. Det nya avtalet med flexibla timmar istället för veckor möjliggör detta.

Förhandlingar pågår alltså mellan parterna och det är direkt olämpligt att i detta läge involvera politiken. 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.