Utvecklingsplaner för Umeå Airport

flygbränsleIgår träffade vi från kommunledningen och regionen Swedavias nya VD Jonas Abrahamsson och Bengt-Olov Lindgren flygplatschef i Umeå. Vi diskuterade Swedavias så kallade masterplan – en vision för de 30 kommande åren- för deras tio flygplatser.

Jonas Abrahamsson uttryckte att han var imponerad av Umeås utveckling och presenterade stora utvecklingsplaner för Umeå Airport.  För oss i Umeå är kommunikationer oerhört viktiga och vi glädjes åt utvecklingsplanerna och kommer naturligtvis att understödja dem från kommunens sida.

Redan till sommaren kommer Swedavia att påbörja satsningarna vid Umeå Airport genom att påbörja arbetet med fler uppställningsplatser för flygplanen. I dag finns sex uppställningsplatser och dessa skall fram till 2019 utökas till att bli nio. Fortsätter Umeås och regionens positiva utveckling kan det 2020 bli aktuellt att bygga om och ut terminalbyggnaden bland annat till direkt på- och avstigning för passagerarna. I utvecklingsplanerna ingår även att på sikt förlänga start- och landningsbanan för att möjliggöra att större och tyngre flygplan vid Umeå Airport.

I de mer långsiktiga planerna finns utökning såväl sydväst för anknytande verksamheter som sydost mot älven för utökning av banan. Ur miljöhänsyn är det bäst att starta och landa mot havet i sydost. Då kommer naturligtvis nuvarande dragning av E12 att påverkas, men jag är helt övertygad om att vi tillsammans kan hitta en bra lösning för detta.

Flyget knyter samman Sverige och bidrar till att de transportpolitiska målen kan nås. Vårt land är avlångt och har långa avstånd mellan den södra och den norra landsänden. För oss i norr är flyget avgörandre och en viktig del i att möjliggöra att hela Sverige kan leva. Det gör att människor kan komma till och från jobb, att företag kan rekrytera rätt kompetens, att turistnäringen kan växa och att vi kan hälsa på varandra.

För oss i Umeås är Swedavias planer att utveckla Umeå Airport fantastiskt bra och ännu ett tecken på Umeås framgångar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.