Ökade resurser till polisen

polisJag är glad över regeringens initiativ att ytterligare stärka polisens resurser. Det är helt rätt och mycket viktigt att regeringen ytterligare förstärker polisen. Vi kan alla konstatera att polisen står inför stora utmaningar, inte minst efter fredagens tragiska terrorattentat i Stockholm.

Regeringen tillskjuter nu 700 miljoner kronor till Polismyndigheten direkt i vårändringsbudgeten. Redan i budgetpropositionen för 2017 fick Polismyndigheten ökade medel för att anställa fler. Polisen har även ökat antalet civilanställda vilket möjliggör för poliser att ägna sig åt polisiär verksamhet.  Med ett nytt tillskott på 700 miljoner kan myndigheten öka antalet polisanställda ytterligare och möjliggör därmed också en förstärkning av verksamheten vid Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Vårt land står inför krävande samhällsutmaningar.  Vi har dels en kraftig befolkningsökning och dels kan vi konstataera att en ny brottsstruktur har växt fram med ökade krav på polisinsatser. Regeringen poängterar att ”det dödliga våldet inom kriminella nätverk innebär stora utmaningar för polisens brottsutredande, brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Det gäller särskilt i de mest utsatta områdena. Brottsligheten i vår digitala värld blir alltmer komplex med nya former av bedrägerier och sexualbrott mot barn”. Vi kan även konstatera, med fredagens tragiska händelse färskt i minnet, att utvecklingen i omvärlden innebär att polisens förmåga mot terrorbrott och bidrag till samhällets krisberedskap måste öka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.