Patientmiljard för minskade köer

Kongress LöfvenPå första maj konstaterade partiordförande Stefan Löfven att alldeles för många tvingas vänta på vård. Han berättade att regeringen därför i höstens budget kommer att avsätta en patientmiljard för att få bukt med vårdköerna.

Patientmiljarden ska gå dels till skärpt vårdgaranti i primärvården och dels till patientkontrakt.

  • Skärpt vårdgaranti innebär i praktiken att dagens vårdgarantigräns på sju dagar i primärvärden ska skärpas, och att patienter ska få snabbare vård – bland annat genom förändrade arbetssätt och bättre tillgänglighet.
  • Patientkontrakten ska säkerställa att patienter med omfattande vårdbehov och flera vårdkontakter får den vård de behöver inom en rimlig tid. Kontrakten ska bidra till bättre samordning av vård, behandling och förebyggande insatser.

En av grundbultarna i den svenska modellen är en bra sjukvård för alla, oavsett vem du är eller var du bor. En patientmiljard för snabb vård i höstens budget är bra och mycket välkommet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.