Dialog med riksdagens näringsutskott

Bewsök näringsutskottetI går träffade jag Riksdagens Näringsutskott -som är på besök här i Umeå- på länsresidenset. Jag fick tillfälle att berätta om Umeås positiva utveckling för kollegorna i riksdagen. På bilden är jag tillsammans med landshövding Magdalena Andersson och näringsutskottets vice ordförande Lars Hjälmered (M).

Jag berättade naturligtvis om Umeås fantastiska tillväxt. Vi har de senaste 10 åren legat på en tillväxt av arbetstillfällen med ca 1000/år och vår befolkningstillväxt är mycket positiv. Över 2100 fler Umeåbor blev vi förra året och årets prognos ligger på 2300.

Jag berättade även att Umeå har en ganska jämn fördelning av privata och offentliga jobb, mestadels inom vård och utbildningssektorn. Men även att Umeå är Norra Sveriges största industriort med drygt 5500 anställda. De största privata arbetsgivarna är Volvo, Komatsu Forest och GE Healtcare. Vi har även ett världsledande skogsteknisk kluster där t ex Ålö Maskin har 80 % av världsmarknaden i sitt segment.

Umeås företag har bra lönsamhet, tittar vi på den undersökning som Företagarna gör varje år av lönsamheten i svenska bolag så kom Umeå 2016 på 5:e plats. Men tittar vi på den långsiktiga lönsamheten över de senaste 6 åren så hamnar vi på 1:a plats om vi ser till uthållig lönsamhet. Det är ett bra företagsklimat i Umeå och det startas många nya företag, under 2016 startades 749 företag i Umeå.

Det är naturligtvis viktig med närheten till universitetet med forskning och möjligheter till kompetensförsörjning. Just kompetensförsörjning är den viktgaste faktorn för tillväxt och näringslivets utveckling. Vi har dessutom en lång tradition av samverkan mellan kommun, näringsliv och akademi med en struktur av inkubatorer och verksamheter som ger forskare, företagare och entreprenörer möjlighet att utveckla idéer till företag och arbetstillfällen.

Det var värdefullt att få samtala med Näringsutskottets ledamöter och få chansen att berätta om Umeå kommun, om våra tillgångar men också om utmaningar,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.