Målet om fossilfri fjärrvärme och el nås under 2018

Umeå EnergiVid fullmäktige i juni förra året beslutades efter förslag från oss i S och MP att vi skulle ta fram en plan för att arbeta mot att fjärrvärme och el skulle bli fossilfri. Vi har nu kommit väldigt långt med detta arbete. Elen är fossilfri och fjärrvärmen på god väg.

All el som säljs är idag förnyelsebar och således fossilfri. Över två tredjedelar av elen Umeå Energi säljer kommer från ”egen” produktion i kommunens andel i Stornorrfors, våra vindkraftverk och biobränslebaserad elproduktion i Dåva 2. Resterande köps in som ursprungsmärkt från vattenkraft vind och sol.

Fjärrvärmen har idag endast cirka 1-2 % olja vilket även den snart kommer att vara borta. Senast 2018 kommer detta att vara bortbyggt och ersatt med bioolja. Det bör dock nämnas att vår avfallseldning dock består av cirka 15 % fossildel (mest plast). Avfallseldningen medför dock utebliven deponering vilket annars skulle medföra betydligt större koldioxidutsläpp som medför att avfallseldningen inte ger något nettotillskott av fossila utsläpp utan tvärtom.

Vi följer planen väl och under 2018 kommer såväl el som fjärrvärme arr vara fossilfri.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.