Umeå är bra på samverkan för näringslivets utveckling

I morse deltog jag vid ett frukostmöte anordnat av Svenskt näringsliv där de presenterade den årliga undersökningen om vårt företagsklimat. Det är det tillfälle varje år som numer av tradition Svenskt Näringsliv och Alliansföreträdare gemensamt använder för att såga oss Socialdemokarter. Se t ex min blogg om detta förra året. http://blogg.vk.se/hans-lindberg/2016/09/21/umeas-foretagande-vaxer-trots-svenskt-naringslivs-sagning/

Det är ingen hemlighet att Svenskt Näringsliv som organisation och vi Socialdemokrater har olika ideologiska ingångar i många frågeställningar. Det hindrar dock inte att vi kan jobba mot samma mål och hitta gemensamma lösningar som är till det bästa för näringslivets utveckling i Umeå. Jag är därför något förvånad över den hätska stämning som Karina Folkesson från Svenskt Näringsliv försökte piska fram under mötet. Jag är av den uppfattningen att genom dialog och samtal kommer men längre än via hård konfrontation. Men vi närmar oss för all del ett valår…

Jag är inte heller i år särskilt oroad över Umeås företagsklimat. Jag vet att vi i Umeå kommun jobbar långsiktigt och strategiskt för att skapa goda förutsättningar för företagen. Vi Socialdemokrater tog till exempel i samband med budgetfullmäktige i juni förra året initiativ till ett KF-uppdrag om att arbeta fram en Näringslivsstrategi för kommunen. Vi vet även att i Umeå startas överlägset flest företag i hela Norra Sverige -även i relation till befolkningen- och Umeås företag hamnar enligt  Företagarnas egen analys på en 5:e plats när det gäller mest lönsamma i Sverige.

Det handlar för oss i kommunen bla om att det finns ett bra nätverk av stöd och råd. Där driver och finansierar Umeå kommun allt ifrån Ung företagsamhet till inkubatorer och affärsutvecklingsprojekt. Senast har vi varit delaktiga att bilda ett lokalt riskkapitalbolag Vi har i Umeå ett väldigt väl utbyggd och fungerande struktur i stödsystemet och vår ambition är att alla företag, oavsett var man befinner sig i sin resa, ska få möjlighet och hjälp att utvecklas.

Kompetensförsörjning är en viktigt fråga (kanske den viktigaste) för företagen och där har vi ett nära samarbete med näringslivet så att företagens efterfrågan stämmer med utbud och utbildningsinnehåll.  Inte minst gäller det tex Dragonskolans teknikcenter och Umeå Universitet. Vår senaste satsning är att arbetsmarknadskunskap kommer att vara ett ordinarie skolämne för våra 8:e klassare från hösten. Vi har även inrättat en företagslots som hjälper företag i komplicerade tillståndsärenden

Infrastrukturen är även den viktig för vårt näringsliv och vi jobbar bla med att tillsammans med Umeå Flygplats för att skapa fler och bättre flyglinjer. Kommunen har i allra högsta grad varit delaktiga i att vi har tre (4 med finnair) konkurrerande reguljära operatörer. Vi arbetar även såväl med Norrbottniabanan och med Midway Alignment och kommunikationerna i öst västlig riktning.

Jag vill påstå att kommunen både är nära och närvarande i vårt näringsliv. Vi driver ett stort antal nätverk, branschsatsningar och mötesplatser där företag, kommun och andra träffas. Jag vet att platser där man samverkar och pratar med varandra istället för om varandra har en högre tillväxt än andra platser. Vi är bra på samverkan i Umeå …även när det närmar sig valår.

  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.