Större statligt ansvar krävs för framtidens välfärd

Inv kommunernaUnder förmiddagen har jag -här i Almedalen- deltagit vid Kommuninvest seminarium om kommunernas ökade lånebehov. Vi kan konstatera en landsomfattande trend där välfärden behöver såväl renoveras som utvecklas. Som det ser ut idag hamnar mycket av dessa kostnader på kommunerna bland annat genom en ökad upplåning.

Tittar vi dock tillbaka på vår framgångsrika historia så byggdes välfärdslandet Sverige på ett helt annat sätt. 1945 fick Sverige en rent Socialdemokratisk regering, först ledd av Per Albin Hansson och efter dennes död 1946 ledd av Tage Erlander. En Socialdemokratisk reformoffensiv utan tidigare motstycke för att bygga välfärdslandet Sverige var igång. 

Idag finns stora behov av reinvesteringar i välfärden, vi kan konstatera att det framförallt behövs förskolor, grundskolor och gruppbostäder, men det finns även behov av t ex idrottsanläggningar och äldreboenden. Dessa behov resulterar idag i en ökad belåning hos kommunerna. Men det var inte så vi Socialdemokrater byggde välfärdslandet Sverige.

Under 1950-60 talet så finansierades välfärdsoffensiven till stor del av statsbidrag och inte via kommunerna. Vi behöver även idag ett större ansvarstagande från statens sida för att klara framtidens välfärd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.