Bättre attraktivitet än väntat i citykärnan

Karl-ERikKarl-Erik Jonsson från Fastighetsägarna föredrog -som ett informationsärende- vid dagens fullmäktige en utredning som Fastighetsägarna gjort för åren 2015 och 2016 om citykärnans attraktiviteten. Utredningen behandlar handelsperspektivet i 52 olika stadskärnor. Branscher som ingår i utredningen är daglig varuhandels, sällanköpshandel, hotell samt café och restaurang. Jonsson fokuserade dock endast på Umeå vid dagens föredragning.

Vi kan genom utredningen se att Umeå citykärna har en positiv utveckling. Umeå Citykärna hade 2015-2016 en tillväxt på 3,6%, vilket faktiskt är ett riksgenomsnitt. Vi kan konstatera att detaljhandeln har en tillväxt på 2,3%,  dagligvaruhandel 0,7 %, sällanköpshandel 2,9%, hotell 8,5% och café och restaurang 2,8%.

Trots ombyggnationerna i stadskärnan samt etableringen av Ikea och Avion visar den data som fastighetsägarna tagit fram att citykärnans utveckling ändock är positiv. Karl-Erik Jonsson menar att det är inte Umeå citykärna som tagit stryk utan Skellefteå och Sundsvall. När ombyggnationerna är klara i citykärnan och med Umeås starka tillväxt kan man förvänta sig än bättre siffror.

Det var en mycket intressant föredragning och det gläder mig att vi kan konstatera en positiv attraktivitet för Umeå citykärna och jag ser fram emot när city är färdigrenoverat och vi kan njuta fullt ut av Umeå city.

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.