Regeringen stoppar FK:s tvåårs-omprövningar

Åsa RegnérRegeringen med Barn- och äldreminister Åsa Regnér i spetsen meddelade nyss på en presskonferens att man stoppar Försäkringskassans tvåårs-omprövningar och går tillbaka till ordningen att väntetider ger rätt till assistans. Beslutet är i väntan på att utredningen om översynen av lagen är klar. 

Det är utmärkt att regeringen stoppar 2-års omprövningarna så vi kan undvika att fler drabbas.

Försäkringskassans tolkning av Högsta förvaltningsdomstolens dom från 13 juni (HFD 2017 ref. 27) innebär att assistansberättigade inte längre kan beviljas assistans för väntetid och beredskap mellan hjälpinsatserna. Ca 6000 assistansberättigade beräknas få ett minskat antal timmar och personer som söker assistans för första gången kan inte få assistans för väntetid och beredskap. Konsekvenserna för den enskilde är att assistansen i praktiken inte kommer att kunna bidra på samma sätt till ett självständigt liv med arbete, föräldraskap, eget boende och aktiv fritid.

Med lagförslaget som regeringen nu presenterar kommer assistans liksom tidigare att kunna lämnas under dygnsvila i form av väntetid och beredskap, samt under tid mellan insatser. Lagen behöver förtydligas så att denna tid bedöms på samma sätt som tidigare. Lagstiftningen innebär ingen utvidgning jämfört med tidigare praxis utan bara att tidigare ordning återställs.

vill vi dock se att kostnaderna på kommunerna kompenseras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.