Besvikelse över beslutet om fjärrledning av flyget

Umeå Airport2Avtalet är undertecknat. Umeå Airport ska fjärrstyras från en flygledarcentral vid Arlanda, det har Luftfartsverket och Swedavia bestämt. Jag är mycket besviken. Med beslutet om att fjärrstyra flygledningen flyttas arbetstillfällen från Umeå till Stockholm. Självklart reagerar jag över det. Sen finns det även en säkerhetsfaktor i frågan som inte är tillräckligt analyserad.

Vi har under senaste åren fått erfara att flyget i hela landet lamslagits då en dator på Arlanda havererat. Det är inte rimligt att våra nationella flygplatser är beroende av en centralt placerad dator. I en omvärld som ter sig allt mer otrygg och osäker är det av stor vikt att vi i varje läge analyserar säkerhetsaspekterna med nya digitaliserade lösningar.

Vi lever i en värld med hot och terror och vi måste försäkra oss om att alla nya system är säkra. Innan dagens beslut om att fjärrleda flygledningen från Stockholm har myndigheterna inte kunnat visa att det är tryggt och säkert. Visst finns det stora möjligheter med digitaliseringen och dem ska vi naturligtvis ta tillvara men låt oss aldrig glömma säkerhetsaspekterna. Vi måste kunna vara trygga med framtidens lösningar.

Läs gärna mina tidigare bloggar i frågan:

http://blogg.vk.se/hans-lindberg/2016/05/19/kaos-i-flygtrafiken-behall-flygledningen-lokalt/, 

http://blogg.vk.se/hans-lindberg/?p=2134

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.