Digitaliseringen och dess utmaningar

Regionråd

Umeåregionen har idag seminarium i Bjurholm om digitalisering. Digitaliseringens framfart de senaste decennierna har varit snabb och haft stor betydelse för samhällsutvecklingen. Det enorma förändringstryck som digitaliseringen ger gör det oerhört viktigt för oss politiker att hänga med för kunna motsvara medborgarnas förväntningar och att såväl nyttja som erbjuda bättre och smartare lösningar.

Digitaliseringen skapar nya möjligheter för oss att kunna erbjuda bättre service till medborgarna. Något som varit framgångsrikt är t ex den nya lösningen att medborgarna kan skicka in bygglovshandlingar digitalt till Umeå kommun. Det är enklare för medborgaren och ger en snabbare handläggningen. Det  finns fler områden där vi kan digitalisera för att dels öka servicen till medborgarna och dels för att klara av kompetensförsörjningen.

Digitaliseringen är en kunskapsresa för oss alla och det är viktigt att vi nyfiket ser på möjligheterna. Men det är också viktigt att vi har en sansad inställning till nya digitala lösningar. Vi får inte drabbas av digitaliseringspanik och fatta ogenomtänkta beslut där digitaliseringens effekter inte är säkra eller leder till förbättring. Vi måste vara medvetna om de it-hot som finns och uppmärksamma på att det ständigt dyker upp nya. Vi måste därför arbeta genomtänkt, ta fram handlingsplaner och alltid ta mycket stor hänsyn till säkerhetsaspekterna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.