Skärpt lagstiftning mot människohandel och människoexploatering
I dag lämnade den socialdemokratiskt ledda regeringen en proposition (prop. 2017/18:123) som syftar till att säkerställa ett stärkt straffrättsligt skydd mot människohandel, människoexploatering och ett bättre skydd för barn. I förslaget ingår ett helt nytt brott med beteckningen människoexploatering samt straffskärpningar för människohandel och koppleri.
Regeringen föreslår att brott mot person som är under arton år även ska gälla vid oaktsamhet i fråga om offrets ålder. Regeringen vill med ändringen minska möjligheten för förövare att komma undan med påståenden om att man inte visste att brottsoffret var ett barn. Minimistraffet för människohandel, mindre grovt brott, ska också skärpas till fängelse i sex månader.
För att utöka skyddet mot utnyttjande av personer i tvångsarbete, tiggeri eller liknande föreslår regeringen ett nytt gradindelat brott i brottsbalken, med beteckningen människoexploatering.
Brottet ska bestå i att någon genom olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av någons beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation exploatera en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri. Om brottet har avsett en verksamhet som bedrivits i större omfattning, medfört betydande vinning eller inneburit ett särskilt hänsynslöst utnyttjande av annan, kan dömas för grov människoexploatering. Om brottsoffret är under arton år ska det för straffansvar vara tillräckligt att personen har exploaterats i någon av verksamheterna samt oaktsamhet i fråga om offrets ålder. Straffet ska enligt regeringens förslag vara fängelse i högst fyra år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst två år och högst tio år.
Härutöver föreslår regeringen att man ska kunna straffas för förstadier till brottet. Regeringen föreslår också lagändringar vad gäller sekretess hos domstol och hemlig rumsavlyssning. Slutligen föreslås att maxstraffet för grovt koppleri ska skärpas till fängelse i tio år. Lagändringarna föreslås träda i kraft första juli i år.
Regeringen har under mandatperioden fört en aktiv kriminalpolitik som syftat till att stärka det straffrättsliga skyddet på ett flertal områden och för att anpassa lagstiftningen till nya samhällsförutsättningar. Ny lagstiftning och skärpta straff på de områden där det kan ha effekt är ett viktigt moment. Men lagstiftning är meningslös om rättsskipningen inte fungerar effektivt. Därför har vi under mandatperioden höjt anslagen till Polismyndigheten och fördubblat intaget till polisutbildningen. Vi vill även nästa mandatperiod satsa på att stärka Polisen så att myndigheten har förutsättningar att tillse att lagstiftningen upprätthålls och att det straffrättsliga skyddet är effektivt.