Vi måste kunna freda oss mot extremism!
Under kommunfullmäktige i mars ägde en interpellationsdebatt rum angående lokaluthyrning till föreningar som anordnar föreläsningar eller aktiviteter med extremister av olika slag. Min kollega Ari Leinonen (S), ordförande för fritidsnämnden, svarade på en interpellation angående detta.
Det var en viktig debatt och det råder politisk enighet om att det är ett växande problem att extremister missbrukar demokratin för att bereda sig utrymme att saluföra antidemokratisk och i många fall brottslig propaganda.
På grund av den debatt som fördes i kommunfullmäktige i mars, en debatt som är aktuell i stort sett i hela Sverige, har jag i egenskap av företrädare för Socialdemokraterna i Umeå tillskrivit justitieminister Morgan Johansson och efterfrågat åtgärder för att utöka kommunernas möjligheter att freda sig från bl.a. nazistiska eller andra våldsbejakande extremister som hyresgäster i de lokaler kommunen upplåter till föreningslivet.
Det behövs ny lagstiftning så att kommunerna får dessa verktyg. I dagsläget saknar vi lagstöd.
I dagsläget är kommunernas utrymme att neka markupplåtelse eller lokaluthyrning till extrema politiska och religiösa rörelser kraftfullt begränsad.
Det tycks, att döma av Justitieombudsmannens och Justitiekanslerns praxis, inte finnas något utrymme alls för en kommun att neka lokaluthyrning på grundval av att den som medverkar i eller anordnar ett evenemang i lokalerna pläderar för förföljelse av minoriteter, avskaffande av mänskliga rättigheter samt för antidemokratiska och våldsbejakande idéer (jfr JO:s beslut 2016-02-01 med dnr 5221-2014, JK:s beslut den 5 maj 2008 dnr 2958-08-2, JO 2010/11 s. 619 I och II, dnr 1248-2008 och 44322008, samt JO 2014/15 s. 660, dnr 2290-201).
Detta innebär konkret att kommunerna måste acceptera bland annat Nordiska motståndsrörelsen (NMR) eller andra organisationer som bejakar våld som politisk metod som hyresgäster i lokaler som är avsedda att tillhandahållas för det demokratiska föreningslivet.
I samband med Almedalsveckan förra året riktades skarp kritik mot Region Gotland för att regionen låtit NMR hyra mark för sina aktiviteter under Almedalsveckan.
I en kommentar till Sveriges television (SVT) sa Olle Lundin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet, apropå detta, att nekande på grund av att organisationen är nazistisk inte är tillåten:
Man kan inte använda den politiska åskådningen som ett skäl till att inte få hyra mark. Däremot kan kommunen säga att ”vi hyr inte ut mark till någon”, det är helt okej. (SVT Nyheter Öst, 2017-05-05).
Region Gotland har inför 2018 års Almedalsvecka aviserat att man trots detta kommer att neka NMR tillträde med hänvisning till ordning och säkerhet, med beaktande av organisationens ordningsstörande beteende under föregående år. Huruvida ett sådant beslut håller i domstol återstår att se. Men problemet är uppenbart. I de fall det inte går att hänvisa till konkreta ordnings- eller säkerhetsrisker är kommunerna tvungna att acceptera även nazistiska föreningar som hyresgäster. Alternativet tycks vara att inte erbjuda uthyrning alls, vilket vore förödande för det lokala föreningslivet.
Utöver detta är min förhoppning att regeringens omfattande satsningar på Polismyndigheten ska leda till att polisen i högre grad kan lagföra extremister när de faktiskt begår brott.
Mitt intryck är att brott som hets mot folkgrupp har blivit mer vanligt förekommande och att rättsapparaten i många fall inte hänger med. Detta är en allvarlig utveckling som hotar det fria och demokratiska samhället. Den utvecklingen måste brytas!
Sverige står inför ett växande hot från antidemokratiska krafter och demokratin måste kunna freda sig från dessa så långt det går – inom det demokratiska systemets ramar.
Det framstår som surrealistiskt att kommuner inte ska kunna neka lokaluthyrning till organisationer som använder lokalerna för att sprida ett budskap som går ut på att störta det demokratiska samhället med våld eller för att sprida propaganda som medverkar till religiös och högerextrem radikalisering av våra ungdomar.