Almedalen: starkt tal av Stefan Löfven

stefan1

Stefan Löfven slog under sitt tal i Almedalen igår åter fast att årets val blir en folkomröstning om svensk välfärd.

Tidigare har Socialdemokraterna gått ut och lovat 600 kronor mer i plånboken för den genomsnittliga pensionären. Att pensionerna länge har varit eftersatta ser man inte minst på den särskilda beskattning för pensionärer som fortfarande finns kvar och som (S) steg för steg håller på att ta bort. Målet är att den ska försvinna till 2020.

Extra glädjande då under dagen var nyheten som Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade om att (S) går till val på att ytterligare stärka den allmänna pensionen.  Socialdemokraterna vill nu se en ytterligare höjning genom att pensionsavgifterna ökar. Målet är att pensionen för en vanlig löntagare ska vara 70 procent av slutlönen. Idag ser utvecklingen ut som att många blivande pensionärer kommer få 50 % av densamma.

Det är viktiga reformer för att skapa en trygg och värdig ålderdom. Människor som arbetat och slitit hela sina liv ska också kunna leva och njuta på ålderns höst. Det stärker även pensionssystemet som helhet. Budskapet var tydligt, samhället har ett ansvar mot alla de som inte kan lägga undan stora summor varje månad. De som redan har mest får stå tillbaka.

”Jag vill genomföra det största trygghetsprogrammet i modern tid” sa Stefan Löfven under talet. Den ekonomiska utvecklingen i Sverige är stark och ska komma folket till del. Det är en bra och tydlig markering. Satsningar ska vara på pensionerna, på skola, utbildning, på poliser och sjukvården och att stärka arbetslivet. Precis som vi säger lokalt i Umeå så måste välfärden gå före skattesänkningar och våra gemensamma resurser ska också gå till det gemensamma. 

Mot detta står en svajig allians som vill förstärka klyftorna, ge mer åt de som redan har och som tror att sänka löner är vägen framåt för en stabil arbetsmarknad. Så bygger man inte trygghet.

Vi har som Socialdemokrater under den här mandatperioden goda resultat bakom oss. Ekonomin har stärkts, vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten på 16 år, skolresultaten stiger och sjukvården har stärkts. 

Det var ett bra och personligt tal som statsminstern höll igår, som lämnade mig övertygad: ett starkt Sverige och ett starkt Umeå bygger vi tillsammans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.